E-novice

Kakovostno leposlovje

Junija 2012 smo v zbirki Bralec izdali prevod romana A Visit from the Goon Squad (2010) ameriške pisateljice Jennifer Egan. Avtorica je za roman prejela pet velikih nagrad, med njimi Pulitzerjevo nagrado, nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov in nagrado časnika Los Angeles Times, pa še nominaciji za PEN/Faulknerjevo nagrado in mednarodno nagrado IMPAC; roman so ameriški časniki uvrščali med najboljše knjige leta 2010, Time je pisateljico razglasil za eno izmed 100 najvplivnejših osebnosti na svetu v letu 2011.
Tatove na obisku (prevod Maja Novak, 360 strani, 22,70 €, JAK) smo izdali v nakladi 600 izvodov, izid smo prvič napovedali najmanj šest mesecev prej. Pravih recenzij ni bilo, knjiga je bila predstavljena le v oddaji Knjiga mene briga. Do konca leta 2012 je bilo prodanih 145 izvodov, tako rekoč vsi so pristali v knjižnicah; v naslednjih letih je bilo prodanih skupaj še 30 izvodov, pred kratkim pa smo roman umaknili iz prodaje.
Roman hrvaškega pisatelja Kristiana Novaka Črna mati zemla (2013) smo pred slovenskim izidom septembra 2015 (v nakladi 600 izvodov) napovedali najmanj petkrat. Roman je v domovini velika uspešnica in nekajkrat ponatisnjen, avtor je bil nominiran za kiklopa, leta 2014 je prejel tportalovo nagrado (letos pa še drugič). Črno mater (prevod Đurđa Strsoglavec, 392 strani, 16,90 €, JAK) so recenzenti v primerjavi s Tatovi tako rekoč razgrabili, do konca leta je bilo prodanih 144 knjig, a večina knjižnicam. Maja lani je Novak gostoval v Sloveniji, dogodek pa tudi knjigo smo izdatno promovirali, objavljenih je bilo več intervjujev, pisatelj je bil gost Profila na TV Slovenija. Do konca leta je bilo prodanih 139 izvodov. Letos je Zagrebško gledališče mladih Črno mater z gromozanskim uspehom postavilo na oder, v pripravi je film v režiji slovenskega režiserja Roka Bička. Letos je bilo prodanih okoli 20 izvodov, knjiga pa je na voljo samo v 8 (!) knjigarnah MKT.
Zbirka Bralec zadnji dve leti izhaja v nakladi 500 izvodov, naslednji korak bo ukinitev zbirke in Modrijanovo slovo od leposlovnih izdaj.

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.