E-novice

Novica

Prevajalka Lili Potpara vam predstavlja: nagradno e-vprašanje

18.11.2011

Če ste med bralci nove, enajste številke časopisa Modrijan, je nikar ne odložite, ne da bi prebrali predstavitev knjig na 19. strani. Predstavlja jih Lili Potpara, ena naših najbolj vsestranskih prevajalk iz angleščine. Ne ustraši se še tako zahtevnega prevoda, naj gre za vrhunsko leposlovje ali strokovno besedilo, z enakim zadovoljstvom kot priročnik za srečno življenje pa bo v slovenski jezik prelila tudi kriminalni ali ljubezenski roman. »Ni pomembno, za kakšno literaturo gre,« pravi, »pomembno je, da mi je všeč.« Zato vsako delo skrbno prebere, preden se odloči za prevajanje.
Pred kratkim je izšel njen prevod romana Tigrov grič, prvenca indijske pisateljice Sarite Mandanna, že leta 2008 pa je prevedla veliko uspešnico Voda za slone Sare Gruen, ki smo jo letos, v pričakovanju filma, izdali še s filmsko naslovnico. In prav s to knjigo je povezano nagradno e-vprašanje.

Kako se imenuje cirkus, ki se mu v romanu Voda za slone pridruži mladi Jacob?
A Svetovna senzacija bratov Benzini
B Cirkus Barnuma in Baileyja
C Cirkus bratov Ringling

Odgovor pošljite po e-pošti na naslov casopis@modrijan.si, in sicer do torka, 29. novembra 2011. Izžrebali bomo tri pošiljatelje pravilnega odgovora. Prvoizžrebani prejme komplet romanov Sare Gruen (Voda za slone in Opičja hiša), naslednja dva pa 25. uro Davida Benioffa, prvi roman v zbirki Bralec, ki ga je prav tako prevedla Lili Potpara.
Izid žrebanja bomo objavili 1. decembra 2011 na naših spletnih straneh. Vabljeni k sodelovanju!

objavljeno v rubriki: Sodelujte

Sorodne novice

na vrh strani

13.04.2015

Kdo bo v letošnji deseterici nominirancev za Delovo nagrado KRESNIK? – Kresnikova stavnica od 13. do 21. aprila 2015 »

Kdo bo dobil petindvajsetega kresnika? Le počasi, nikamor se ne mudi, kdo bo letos prižgal kresni ogenj na Rožniku, bomo izvedeli na kresno noč, v torek, 23. junija, pozno zvečer. Ta trenutek tega ne ve nihče, niti Delova žirija ne, saj bo 23. aprila razglasila šele deseterico. Letos res nima lahkega dela, slovenska romaneskna bera 2014 je bila izjemna, nov roman je objavilo kar šest dosedanjih »kresnikovcev«, izšlo je nekaj odličnih prvencev pa romanov kresnikovih nominirancev ... Kakorkoli že si boste prizadevali sestaviti svojo najljubšo deseterico, bo še vedno ostal kak roman, ki bi lahko podaljšal seznam najboljših.
Odločilno bo, seveda, kaj o romanih, ki so izšli lani, menijo člani žirije. Letos jo sestavljajo literarna kritičarka in pisateljica Gabriela Babnik, literarni kritik in novinar v kulturni redakciji Dela Igor Bratož, literarni kritik, urednik, pesnik in pisatelj Aljoša Harlamov ter literarna kritičarka, urednica in pesnica Tina Kozin.

Pridružite se jim tudi vi. Od ponedeljka, 13. aprila, do torka, 21. aprila, lahko svoj seznam najboljših deset za kresnika 2015 zaupate Kresnikovi stavnici.

objavljeno v rubriki: Sodelujte

25.11.2014

Velika nagradna igra BRALEC kupuje ceneje – z našo kartico in malo sreče do 30 knjig zbirke BRALEC »

Poleti je pri založbi Modrijan izšla 80. knjiga v naši največji literarni zbirki Bralec, prvi dan Knjigokupa, 22. septembra, pa smo predstavili prvo knjigo zbirke v novi podobi – Mučenice, imenitno zbirko kratkih zgodb hrvaškega pisatelja Želimirja Periša.
Promocijsko akcijo naše zbirke nadaljujemo na jubilejnem, 30. slovenskem knjižnem sejmu. Vsi, ki boste obiskali razstavni prostor založbe Modrijan v Veliki sprejemni dvorani ali prodajno stojnico v Prvem preddverju Cankarjevega doma in še nimate Modrijanove kartice BRALEC kupuje ceneje, lahko sodelujete v veliki nagradni igri za nadvse mikavno nagrado – 30 izbranih knjig zbirke BRALEC.

objavljeno v rubriki: Sodelujte

20.10.2014

Izmislite si slogan za Knjigokup – najboljša dva bomo nagradili z originalno ilustracijo Iztoka Sitarja »

Kamen na kamen palača – knjiga na knjigo Knjigokup!
Gotovo si lahko izmislite kaj boljšega, izvirnejšega, učinkovitejšega, kot je tole. Knjigokup 2014 se je zaključil, imamo enkratno likovno podobo, ki jo je posebej za peti Knjigokup v Modrijanovi knjigarni ustvaril slovenski stripar Iztok Sitar, še vedno pa nimamo slogana. Vsaj ne takšnega, ki bi ga z VELIKIMI ČRKAMI zapisali na izložbena okna naših knjigarn in s katerim bi v svoji knjigarni – pred kratkim smo odprli še Modrijanovo knjigarno v Škofji Loki – privabili še več kupcev.
Pa poskusite vi! Dobri slogani so zlata vredni – nekateri preživijo desetletja in se jih spominjamo še leta, ne da bi sploh vedeli, za kakšno priložnost so bili pravzaprav objavljeni. Dobri slogani se običajno »držijo« dobrih projektov, slabi pa ... (hm, recimo predvolilnih kampanj).
Slogane za Knjigokup zbiramo en mesec, do (vključno) ponedeljka, 17. novembra, dva najboljša pa bomo objavili najpozneje do četrtka, 20. novembra.

objavljeno v rubriki: Sodelujte

29.09.2014

Kratke zgodbe, ki iz ženske perspektive preizprašujejo in reinterpretirajo vlogo ženske v preteklosti in sedanjosti »

No, ni tako preprosto ... Mučenice so mnogo več ...

Zbirka kratkih zgodb je prvenec hrvaškega pisatelja Želimirja Periša. Periš, rojen leta 1975, živi in ustvarja v Zadru, piše kratke zgodbe in poezijo ter objavlja v tako rekoč vseh kulturnih in književnih tiskovinah in portalih v regiji. Njegove zgodbe so izšle v številnih zbornikih, prevedene so v italijanščino, ukrajinščino, bolgarščino in italijanščino; zanje je prejel več nagrad in nominacij. Uredil je več knjig, med njimi zbornik društva pisateljev iz Zadra ZaPis, in organiziral mnoge ZaPisove književne dogodke. Je vodja delavnice kreativnega pisanja v Zadru in Zagrebu, s Centrom za kreativno pisanje organizira Poletno šolo pisanja in vodi književni festival KaLibar bestiVal.
Mučenice, svoje prvo samostojno književno delo, je objavil 27. avgusta 2013 pri zagrebški založbi Algoritam. Zbirka je navdušila tako bralce kot kritike, Jutarnji list jo je razglasil za eno najboljših hrvaških knjig leta 2013, »knjiga leta« so postale tudi po izboru Mestne knjižnice Umag.

objavljeno v rubriki: Sodelujte

28.04.2014

Našim glasovalcem je bila izmed 20 predlaganih Modrijanovih knjig najbolj všeč ... »

... Čisto sam na svetu, kratki roman Aleksandre Kocmut, ki je po mnenju glasovalcev tudi najboljše slovensko leposlovno delo. V kategoriji slovenska stvarna knjiga je bila izbrana biografija Edvarda Kocbeka In stoletje bo zardelo, ki jo je napisal Andrej Inkret. Izmed prevedenih romanov je najbolj navdušil roman Tri močne ženske francoske pisateljice Marie NDiaye (zanj je leta 2009 prejela Goncourtovo nagrado, letos pa je nominirana za nagrado IMPAC), med stvarnimi knjigami pa John Lennon: Pisma.

Žrebali smo glasovnice, ki so jih v času »Dnevov Modrijanove knjige« v Modrijanovi knjigarni pustili obiskovalci, in glasovnice, ki smo jih sprejeli prek spletne strani oziroma po e-pošti. Izžrebanci – za nagrado prejmejo tisto knjigo, ki jim je izmed 20 predlaganih najbolj všeč – so ...

objavljeno v rubriki: Sodelujte

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.