modrijan logotip
euroman logotip
   
 
o zbirki | prevajalci | drugi sodelavci | naročila | english
 
 
Madžarska
 

 

Ádám Bodor

Okraj Sinistra
Sinistra körzet
prevod in spremna beseda Gabriella Gaál

 

176 strani
ISBN 978-961-241-211-1

 

odlomek iz knjige

»Poglejte,« je proti koncu hranjenja pripomnil Nikifor Tescovina. »Naj vam nekaj pokažem. Tale rezina čebule tukaj je točno taka kot uho.«

»Uho? Šaljivec.«

»Samo bolje jo poglejte.«

»Res je uho. Pravo uho, ampak kako je prišlo sem?«

Med mrzlimi krompirjevimi olupki, narezano čebulo in posušenimi jabolčnimi krhlji je na časopisnem papirju ležal cel uhelj. Malce kosmat, malce krvav, nedolgo tega se je odlomil, v trenutku.

»Da ne boste vzeli kot zaupljivost, saj gre resnično zgolj za moje osebno mnenje,« je šepnil Nikifor Tescovina, »mislim, da je vaše.«

»Nézze csak,« jegyezte meg az étkezés vége felé Nikifor Tescovina. »Hadd mutassak magának valamit. Ez a karika hagyma itt pont olyan, mint egy fül.«

»Fül? Jópofa.«

»Nézze csak meg jobban.«

»Tényleg, egy fül. Egy igazi fül, de hár hogy kerül ide?«

A rideg krumplihéj, a felvágott hagymaszeletek, a fonnyadt almacikkek között az újságpapíron egy egész fülkagyló hevert. Kicsit szőrös, kicsit véres, nemrég törhetett le valahonnan, frissiben.

»Ha nem veszi bizalmaskodásnak, hiszen ez igazán csak a magánvéleményem,« súgta oda Nikifor Tescovina, »azt hiszem, a magáé.«

Bodor je nagonski pisatelj, o sebi pravi, da sploh nima pravega pisateljskega ustroja, ni grafoman, saj razmišlja v podobah in situacijah, se predaja občutenju in občutkom, sledi vonju in ga opisuje, se prepušča neoprijemljivemu, skrivnostnemu navdihu, ki je »duša novele«, in pusti, da ga domišljija žene proti takim pokrajinam, kjer se giblje zmeraj bolj domače. Čeravno sluti, o čem namerava pisati, »se notranja pokrajina novele razkrije med ustvarjalnim postopkom«. Prepušča se presenečenjem, saj se zgodba oblikuje po svoji naravi, izmišljene osebe oživijo in živijo svoje življenje, ničesar ne koncipira vnaprej, vse se oblikuje s pisanjem samim. In to je zanj največji čar. Verodostojnost pisatelja je v njegovi sugestibilnosti, v kolikšni meri lahko bralec sprejme njegova videnja in kaj je sam sposoben v tem videti, ob tem doživeti. Vsak pisatelj izdela svoj mehanizem ustvarjanja, Bodorjevo pisanje na eni strani izpušča in na drugi kopiči, je redkobesedno, skrivnostno, enigmatično, polno iracionalnih elementov. Bralčeva domišljija ga dopolnjuje, dograjuje, razume ali pa ne ... Bodor ne prenese odvečnih besed, šibkih, plehkih delov, takoj jih izloči, očisti in popravi. Njegova umetnost je kot neskončno zgoščevanje, ena sama težnja k jedrnatosti, s čim manj doseči čim več, nekakšen minimalizem torej; tako je po naravi stvari novela zanj najprimernejša literarna oblika. Okraj Sinistra je torej roman bržkone bolj po obsegu kot po zgradbi – sestavlja ga petnajst poglavij/novel, ki jih lahko prebiramo tudi ločeno.

Ádám Bodor

© Ádám Bodor

Ádám Bodor, rojen leta 1936 v Cluju (Kolozsvár, Romunija), velja za največjega živečega madžarskega novelista. Šestnajstletnega so za dve leti zaprli zaradi razpečevanja protikomunističnih letakov. Študiral je teologijo, delal je v cerkvenem arhivu, pozneje v prepisovalski in prevajalski pisarni. Leta 1965 je objavil prvo novelo. Leta 1968 je postal svobodni pisatelj. Po preselitvi na Madžarsko leta 1982 je do upokojitve delal v Budimpešti pri založbi Magvető kot lektor in odgovorni urednik.

Piše kratko prozo in romane. Doslej je objavil deset del: Priča (A tanú, 1969), Plus minus en dan (Plusz-mínusz egy nap, 1974), Prihod na sever (Megérkezés északra, 1978), Kakšen sploh je prelaz? (Milyen is egy hágó?, 1980), Gorovje Zangezur (A Zangezur hegység, 1981), Evfrat pri Babilonu (Az Eufrátesz Babilonnál, 1985), Okraj Sinistra (Sinistra körzet, 1992), Nazaj k uharici (Vissza a fülesbagolyhoz, 1992), Nadškofov obisk (Az érsek látogatása, 1999), Vonj po ječi (A börtön szaga, 2001). Po njegovih delih so posneli pet filmov.

Bodor je dobitnik številnih nagrad in priznanj, mdr. je prejel Madžarsko literarno nagrado (2002) in Kossuthovo nagrado. Leta 2003 so roman Okraj Sinistra v Španiji razglasili za najboljši tuji roman.

 
 
o zbirki | prevajalci | drugi sodelavci | naročila | | na vrh strani | |
  © Modrijan založba, d.o.o. | spletna stran: imagines