modrijan logotip
euroman logotip
   
 
o zbirki | prevajalci | drugi sodelavci | naročila | english
 
 
Španija
 

 

Jesús Ferrero

Amador ali pripoved srečnega človeka
Amador o la narración
de un hombre afortunado
prevod in spremna beseda Marjeta Drobnič

 

264 strani
ISBN 978-961-241-219-7

 

odlomek iz knjige

Pesti so odločale o tem, kdo bo sedel v prve klopi, od koder je bilo mogoče najbolje videti njene spodnje hlačke, ki so bile vsak dan druge barve. To je bilo presenetljivo. Zgodilo se je, da je oblekla isto obleko, istih spodnjih hlačk pa nikoli. Olac, ki nam je ponavadi zelo milo govorila o globokomorskih ribah in tihem svetu v morskih globinah, je vedela, kakšno gorečnost v nas povzročajo njene noge, pa se je delala neumno, ko je videla, kako so klopi pred katedrom natrpane kot vozila na križišču, ki so obtičala v prometnem zamašku.

Había puñetazos por ocupar los primeros pupitres, desde donde mejor se veían sus bragas, cada día de diferente color. Era sorprendente. Podía repetir vestido pero nunca repetía bragas. Olac, que solía hablarnos con mucho mimo de los peces abisales y del mundo silencioso de las profundidades del mar, sabía el fervor que sus piernas provocaban en nosotros, y se hacía la tonta cuando veía todos los pupitres apelotonados ante la tarima, como vehículos en un cruce colapsado.

Ferrerovo delo Amador ali pripoved srečnega človeka nam že s svojim naslovom daje slutiti, s kakšnim likom se bomo v njem srečali. Avtor je ob izidu romana izjavil: »Bil sem sit preobilja nezadovoljnih, obupanih junakov, ki gojijo zamero do sveta.« In res se Amador precej razlikuje od književnih junakov, ki mukoma preživljajo »prekletstvo« in »razbolelost«. Prav zaradi njegovega vedrega značaja je delo med bralci zbudilo zavidljivo veliko zanimanja in dobilo lepo število odličnih kritik.

Amador ljubi življenje takšno, kot ga doživlja, navzlic vsem nesrečam in bedi, ki mu jih je namenilo nebo, zase meni, da je rojen pod srečno zvezdo. Bralci smo do njegovega pogleda sprva skeptični. Rodi se v zaporu, živi po revnih delavskih okoljih, pri sorodnikih, ki jim je deveta briga, v popravnem domu in dolgočasnih predmestjih. Njegovo prijazno, pozitivno tolmačenje dogodkov imamo lahko za obrambni mehanizem, ki mu pomaga preživeti.

Medtem ko ga usoda nosi po evropskih mestih, kot pravi pícaro iz španskih potepuških romanov poroča o svojih življenjskih izkušnjah, prijateljstvih, erotičnih pustolovščinah, iskanju ljubezni. V vseh okoljih se, čeprav večinoma povsod priseljenec, dobro počuti in družbo ter odnose v njej vseskozi opisuje na prostodušno satiričen način (posebno zabavne so v tem pogledu »pariške« epizode, v katerih nastopata francoska filozofa Belsair in Furais). Temu, da ostane do konca pripovedi zvest svojemu prepričanju, pa ne botrujejo njegova naivnost, plehkost ali neumnost; kajti skozi puščave sestradanosti ga vodi občudovanja vredna sla po življenju.

Jesús Ferrero

© Luis Miguel Palomares

Jesús Ferrero, španski romanopisec, pesnik, dramatik, esejist in publicist, se je rodil 30. decembra 1952 v Zamori. Leta 1981 je objavil svoj prvi roman Bélver Yin, ki ga obravnavajo vsa španska literarnozgodovinska dela in o katerem je dobršen del tedanje kritike menil, da pomeni rojstvo novega španskega romana; zanj je prejel tudi nagrado mesta Barcelone. V poznejših delih – najbolj znana so Opium (1986), Dopplerjev efekt (El Efecto Doppler, 1990), Lady Pepa (1988), Alis Divji (Alis el Salvaje, 1991), Kraljestva v spopadu (Los reinos combatientes, 1991) in Skrivnost bogov (El secreto de los dioses, 1993) – se avtor ni odmaknil ne od poudarka na zgodbi ne od značilnih daljnih ali domišljijskih prizorišč. Zasnoval pa je tudi posebnega junaka, ki je neodvisen in deluje v svojem okolju nenavadno.

Ferrero je za svoja dela, tudi poezijo, prejel veliko nagrad. Po Amadorju je napisal še vrsto romanov, denimo Zadnjo gostijo (El último banquete, 1997), Trinajst vrtnic (Las Trece Rosas, 2003) in Angele iz brezna (Ángeles del abismo, 2005), omenimo pa še zanimivost, da sta skupaj s Pedrom Almodóvarjem napisala scenarij za enega prvih režiserjevih filmskih uspehov Matador (1986).

 
 
o zbirki | prevajalci | drugi sodelavci | naročila | | na vrh strani | |
  © Modrijan založba, d.o.o. | spletna stran: imagines