E-novice

Knjižni program

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Pretrgano življenje »

Dnevnik Etty Hillesum. Pisma iz Westerborka

Etty Hillesum »

Dnevnik Etty Hillesum in Pisma iz Westerborka, ki so pod skupnim naslovom Pretrgano življenje (Het Verstoorde leven: Dagboek van Etty Hillesum 1941–1943) prvič izšli leta 1981 na Nizozemskem, so nastali v letih 1941 in 1942. V dnevnikih poleg vsakdanjih doživetij in problemov pod nacističnim nasiljem izčrpno opisuje tudi razvoj svoje osebnosti, svoja čustva in odnos do boga ter vere.

več »

Knjigopis »

Revija o knjigi in branju

Knjigopis je, kot je navedeno v »glavi«, revija o knjigi in branju. Ne gre za literarno revijo, saj ne objavlja literarnih besedil (zgodb, pesmi, esejev, recenzij); vsebine na najrazličnejše načine predstavljajo knjigo v odnosu do njenega bralca in, še pomembneje, kupca. Osredinja se na slovenske knjige oziroma na knjige v slovenščini, ki izhajajo pri slovenskih založnikih. Je podpora slovenskim založnikom in knjigotržcem pri razširjanju pomena kupovanja knjig in s tem vzdrževanja vseh členov knjižne verige od avtorjev naprej. Posebnega pomena so kritični prispevki o založništvu in knjigotrštvu.

več »

Jezusovo življenje »

Ernest Renan »

Jezusovo življenje je prva knjiga Renanovega monumentalnega dela Zgodovina izvorov krščanstva (1863–79). Čeprav jo zlasti po znanstveni plati preostale knjige presegajo, ni tolikšne popularnosti doživela nobena: Jezusovo življenje je leta 1867 izšlo že trinajstič.
Skrivnost tega uspeha je preprosta: zgodbo, ki jo večina zahodnih ljudi še danes šteje za največjo zgodbo vseh časov, je Renan povedal na način, ki je natanko ustrezal 19. stoletju. Evangelij po pozitivistično, evangelij kot roman.

več »

Carmina Burana »

Razširjen izbor

Leta 1803 so med knjigami samostanske knjižnice benediktinske opatije Benediktbeuern (v dolini reke Loisach), ko so jo prenesli v dvorno knjižnico bavarskih vladarjev v München, odkrili dragocen rokopis, opremljen z osmimi prelepimi miniaturami. Rokopis vsebuje latinske, srednjevisokonemške in starofrancoske pesmi, nastale v 12. in zgodnjem 13. stoletju.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.