Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Paul Krugman »

ameriški ekonomist, 1953

Paul Krugman je leta 2008 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Je avtor številnih knjižnih uspešnic, kolumnist in bloger za New York Times ter profesor na Univerzi v Princetonu.

več »

Derek Landy »

irski pisatelj in scenarist, 1974

Derek Landy je preveč skromen in sramežljiv, da bi govoril o nagradah, ki jih je prejel za svoje delo. Ne bo, na primer, omenil, da je ob desetletnici podeljevanja Irske književne nagrade za roman Kostja Veselko prejel nagrado za irsko knjigo desetletja ali nagrado Red House za najboljšo otroško knjigo ali da je njegova druga knjiga iz serije o Kostju Veselku prejela Irsko književno nagrado za otroško literaturo ali da je tretja knjiga iz serije njegovi mami najbolj pri srcu.

več »

Žarko Laušević »

črnogorski igralec, 1960

Žarko Laušević je študij končal na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu in postal član tamkajšnjega Jugoslovanskega dramskega gledališča. Zaslovel je s številnimi vlogami v gledališču, televizijskih nanizankah (Sivi dom) in filmih (Jagode v grlu, Oficir z rožo, Zgodilo se je na današnji dan, Polbrata iste matere) ter zanje prejel tudi ugledne jugoslovanske nagrade (Sterijeva nagrada, puljska Zlata arena, nagrada Zoran Radmilović). Leta 1990 je odigral naslovno vlogo v igri Sveti Sava Siniše Kovačevića, ki so jo srbski nacionalistični ekstremisti grobo prekinjali, glavnim akterjem igre pa začeli groziti, zato se je Laušević po nasvetu policije opremil s pištolo.

več »

Florin Lăzărescu »

romunski pisatelj, 1974

Florin Lăzărescu (rojen v Doroşcanih blizu Iaşija) je romunski prozaist, novinar in scenarist. Njegov pisateljski prvenec je bila zbirka kratkih zgodb Omelovo gnezdo (Cuiburi de vîsc, 2000), sledila je še ena prozna zbirka (v digitalni obliki) Šest načinov, kako si zapomniš konja (Şase moduri de a-ţi aminti un cal sau şase povestiri, 2003), nato pa romana Kar vemo o pandah (Ce se ştie despre ursul panda, 2003) in Naš posebni poročevalec (Trimisul nostru special, 2005), s katerim je leta 2006 zasedel drugo mesto na tekmovanju za Veliko nagrado za vzhodnoevropsko literaturo na Dunaju.

več »

Květa Legátová »

češka pisateljica, 1919–2012

Květa Legátová, s pravim imenom Věra Hofmanová, po literarnem debutu v petdesetih letih več desetletij ni ničesar izdala, nato pa je doživela nepričakovan uspeh z dvema baladno intoniranima knjigama Želary (2001) in Jozova Hanule (2002).

več »

Tanja Lesničar - Pučko »

slovenska publicistka in prevajalka, 1960

je študirala primerjalno književnost ter francoski jezik in književnost, bila je med ustanoviteljicami ženskega alternativnega gledališča Podjetje za proizvodnjo fikcije (1983–89).

več »

Myron Levoy »

ameriški pisatelj, pesnik, dramatik, 1930

Myron Levoy se je rodil in odraščal v New Yorku, kjer se dogaja veliko njegovih zgodb. V njegovih delih, v katerih so v ospredju obrobni liki, se ne želi zoperstaviti le predsodkom in rasizmu, temveč tudi težavam ob odkrivanju lastne identitete, sebstva in obstoja. Del Myronovega političnega angažmaja je tudi aktivno prisostvovanje v ameriškem gibanju za mir, o čemer priča tudi njegova udeležba na mirovnem protestu v New Yorku junija 1982. Myronov dosedanji opus zajema pesmi, gledališka dela, roman, več kratkih zgodb za otroke, slikanico in dve mladinski deli.
Čarovnica s Četrte ulice je bila njegova prva knjiga za mlade bralce. »Najprej sem napisal zadnjo zgodbo – za svoje otroke – potem pa sem počasi dodajal še druge, vse iz okolja, ki ni bilo dosti drugačno od tistega, v katerem sem odraščal,« pripoveduje pisec.

več »

Alan Lightman »

ameriški znanstvenik in pisatelj, 1948

Alan Lightman se je rodil v Memphisu (Tennessee). Študiral je na univerzi Princeton in na Kalifornijskem inštitutu za tehnologijo, kjer je doktoriral iz teoretske fizike. Od leta 1989 predava na Inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu (MIT) in je prvi predavatelj, ki so mu dodelili profesuro tako za naravoslovne znanosti kakor humanistiko. Leta 1999 je ustanovil Harpswell Foundation, neprofitno fundacijo, ki pomaga ženskam v Kambodži.

več »

Torgny Lindgren »

švedski pisatelj, 1938

Torgny Lindgren se je rodil v vasi Raggsjö na meji med Laponsko in pokrajino Västerbotten na severu Švedske. Njegovo otroštvo in odraščanje sta zaznamovali predvsem vera in tuberkuloza. Po poklicu je učitelj, vendar je učiteljeval le do leta 1974, odtlej pa se docela posveča pisanju.

več »

Joan Lindsay »

avstralska pisateljica, 1896–1984

Joan Lindsay se je rodila v Melbournu kot Joan à Beckett Weigall in se šolala na Clydovi dekliški gimnaziji, ki jo je kasneje v romanu Piknik pri Hanging Rocku (Picnic at Hanging Rock, 1967) vzela za model Appleyardovega kolegija. Poročila se je z Darylom Lindsayem, v znano avstralsko družino umetnikov in pisateljev. Čeprav je študirala umetnost, se je po študiju zavezala predvsem pisanju.

več »