Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Vladimir Makanin »

ruski pisatelj, 1937–2017

Vladimir Makanin je svoj prvi roman, Ravna črta, objavil leta 1965, široko znan pa je postal v osemdesetih letih, ko je začel v svojih delih uporabljati tudi folklorne in mistične motive, na primer v romanu Predhodnik (1982). Njegova najbolj znana dela so noveli Kavkaški ujetnik (1994) in Miza, pokrita s prtom in z vrčem na sredini (1993) ter romana Underground ali Junak našega časa (1998) in Asan (2008).

več »

Sarita Mandanna »

indijska pisateljica

Sarita Mandanna se je rodila v Kodaguju (ang. Coorg) v Indiji. Preden je odšla v Združene države Amerike, je delala kot investicijska bančnica v Indiji in Hongkongu. Leta 2010 se je preselila v Kanado.
Tigrov grič je njen prvi roman. Leta 2011 je bil nominiran za nagrado za najboljši azijski roman (Man Asian Literary Prize).

več »

Diego Marani »

italijanski pisatelj, 1959

Diego Marani se je rodil v Tresigallu pri Ferrari. Že vrsto let dela kot prevajalec in tolmač pri Svetu Evropske unije. Njegov literarni debut je bil leta 1994 roman Caprice des Dieux, v Evropi pa je zaslovel, ko je leta 1999 v Franciji izdal zbirko zgodb Las adventuras des inspector Cabillot, napisanih v umetnem jeziku europanto, ki si ga je izmislil pisatelj sam za šalo. Po njegovem mnenju ga razumejo vsi ljudje, ki poznajo vsaj slabo francoščino ali slabo angleščino, in je razburil esperantiste.

več »

Carmen Martín Gaite »

španska pisateljica, 1925–2000

Dela Carmen Martín Gaite spadajo v sam vrh sodobnih španskih literarnih stvaritev. Po študiju je avtorica delovala v krogu revije Revista Española, skupaj z madridskim delom pisateljev tako imenovane generacije petdesetih. Napisala je vrsto odmevnih romanov in zbirk novel: Zdravilišče (El balneario, 1955), Med zavesicami (Entre visillos, 1958), Vezi (Las ataduras, 1960), Počasni ritem (Ritmo lento, 1963), Nitje (Retahilas, 1974), Spremenljiva oblačnost (Nubosidad variable, 1992), Snežna kraljica (La Reina de las Nieves, 1994), Nenavadno je živeti (Lo raro es vivir, 1996).

več »

Dorota Masłowska »

poljska pisateljica, 1983

Dorota Masłowska je za svoj prvi roman, Poljsko-ruska vojna pod belo-rdečo zastavo (Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną, 2002), prejela nagrado Paszport Polityki in bila nominirana za glavno nagrado Nike (prejela je Nike po izboru bralcev). Leta 2005 je objavila roman Kraljičini jeleni (Paw królowej), napisan v rimani prozi, stilizirani v hiphopovsko popevko, in zanj dobila Nike 2006. Prozni deli sta bili večkrat uprizorjeni na odru, po predlogi Poljsko-ruske vojne pa je bil posnet tudi istoimenski celovečerni film (2009, rež. Xawery Żuławski).

več »

Hisham Matar »

libijski pisatelj, 1970

Hisham Matar je bil rojen v New Yorku, a je večino svojega otroštva preživel v Libiji, kjer je njegov oče deloval v okviru Združenih narodov. Zaradi očetovega sodelovanja v libijskem odporniškem gibanju pod Gadafijevim režimom je družina zbežala v Egipt, kjer je Hisham opravil šolanje. Nato se je preselil v London in tam končal študij arhitekture. Njegov oče je bil medtem v Kairu ugrabljen in od tedaj velja za pogrešanega.

več »

Andrew Matthews »

avstralski avtor, ilustrator in predavatelj, 1957

Andrew Matthews po vsem svetu predava o naravnanosti, sreči, uspehu in bogastvu. Njegovih seminarjev in predavanj se je v Avstraliji, Aziji in Severni Ameriki udeležilo že več kot milijon ljudi. Andrew zna poenostaviti zapletene stvari in enako lahkotno nagovoriti direktorje, uslužbence in dijake.

več »

Cormac McCarthy »

ameriški pisatelj in dramatik, 1933

Cormac McCarthy se je rodil v kraju Providence na Rhode Islandu. Danes živi v mestecu Tesuque v zvezni državi Nova Mehika. Prvi literarni uspeh je dosegel s kratkimi zgodbami, ki jih je objavil v študentskem časopisu, do vrhunca njegove kariere pa je moralo preteči še veliko let.

več »

Frank McCourt »

ameriški pisatelj, 1930–2009

Frank McCourt se je štirileten z družino preselil na Irsko, devetnajstleten pa se je vrnil v Ameriko, kjer se je nekako našel – najprej v poklicu in pozneje, pri petinšestdesetih, v literaturi. Njegovo najbolj znano delo je Angelin pepel (Angela's Ashes, 1996), spominska pripoved o revnem otroštvu na Irskem, za katero je leta 1997 prejel tudi Pulitzerjevo nagrado.

več »

John McGahern »

irski pisatelj, 1934–2006

Ta eden najbolj priljubljenih in največkrat prebiranih irskih piscev nesporno sodi v vrhunski kanon sodobne irske književnosti. Objavil je šest romanov in štiri zbirke kratkih zgodb ter bil za svoj opus ovenčan s številnimi nagradami (Irish Times/Aer Lingus Award in nominacija za nagrado Booker za roman Med ženami, The South Bank Show Literature Award) in s častnimi naslovi (članstvo v Aosdáni, irski akademiji umetnosti, Society of Authors, The American-Irish Award, Prix Etrangère Ecureuil, Chevalier de l'Ordre des Artes et des Lettres).

več »