Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Salvatore Niffoi »

italijanski pisatelj, 1950

Sardinec Niffoi (rojen v Oraniju), sicer srednješolski učitelj, je prvenec Collodoro (»Zlatovrat«) izdal leta 1997. Sledili so mu Il viaggio degli inganni (»Potovanje prevar«, 1999), Il postino di Piracherfa (»Poštar iz Piracherfe«, 2000), Cristolu (2001), La sesta ora (»Šesta ura«, 2003) in La leggenda di Redenta Tiria (»Legenda o Redenti Tirii, 2005).

več »

D'Arcy Niland »

avstralski pisatelj, 1919–1967

D’Arcy Niland se je rodil v Glen Innesu v Novem Južnem Walesu. Odraščal je v številni irski družini, pri štirinajstih letih zapustil šolo in se pridružil očetu, ki je v iskanju kruha hodil naokrog. V tridesetih letih prejšnjega stoletja, v času velike krize, se je družina preselila v Sidney, toda Niland je ostal brez sredstev za preživljanje in je spet vzel pot pod noge. Živel je precej pustolovsko, celo romantično življenje, potoval po Avstraliji in Pacifiku, opravljal različna dela – kopal je opale, postavljal ograde, pomagal v strižnih lopah, v pristanišču, v cirkusu, obiral je sadje ...

več »

Anaïs Nin »

ameriška pisateljica, 1903–1977

Anaïs Nin se je rodila v umetniški družini v Parizu; oče Joaquín Nin je bil špansko-kubanski pianist in skladatelj, mati Rosa Culmell francosko-nizozemska pevka s klasično glasbeno izobrazbo. Oče je družino zapustil, ko je bila Anaïs še otrok, in takrat mu je začela pisati pisma, ki so postala del dnevnika, ki ga je pisala vse do konca življenja in s katerim je tudi zaslovela. Pri šestnajstih je opustila šolanje in začela pozirati umetnikom. Svojega bodočega moža Hugha Parkeja Guilerja je spoznala v Havani, se z njim leta 1924 preselila v Pariz, od tam pa sta pred drugo svetovno vojno pobegnila v ZDA. Pri štiriinštiridesetih je srečala igralca Ruperta Pola in se z njim čez osem let poročila, čeprav se od prvega moža ni ločila.

več »

Kristian Novak »

hrvaški pisatelj, 1979

Kristian Novak se je rodil v Baden-Badnu v Nemčiji. V otroštvu in zgodnji mladosti je živel v Medžimurju. Leta 2005 je diplomiral iz kroatistike in germanistike na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je leta 2011 tudi doktoriral iz jezikoslovja. Trenutno je zaposlen na Filozofski fakulteti Univerze na Reki. Ukvarja se z zgodovinsko sociolingvistiko, večjezičnostjo in nacionalno identiteto. Leta 2012 je objavil znanstveno monografijo Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca.

več »

Gianluigi Nuzzi »

italijanski novinar, 1969

Gianluigi Nuzzi je sprva sodeloval z dnevnikom Corriere della Sera, nato je bil kot svobodni novinar posebni poročevalec tednika Panorama. Od leta 1994 spremlja najpomembnejše sodne preiskave s političnim in finančnim ozadjem. Je ustanovitelj in voditelj televizijskega programa ›Gli intoccabili‹ (Nedotakljivi), ki ga predvaja televizijska postaja La7 in ki je namenjen poglobljenim razpravam o najpomembnejših aktualnih temah.

več »

Jeroen Olyslaegers »

belgijski pisatelj, 1967

Flamski avtor Jeroen Olyslaegers se je že kot študent germanistike priključil udarnejšim gledališkim skupinam in se pozneje uveljavil kot scenarist, prevajalec, dramaturg in igralec. Leta 1994 je presenetil s proznim prvencem Navel (»Popek«), v katerem je ostro nastopil proti sodobni »medijski« družbi, ki se izgublja v pehanju za kapitalom. Tudi z naslednjo zbirko kratke proze Il faut manger (»Treba je jesti«, 1996) se je v slogu velikih flamskih klasikov lotil obračunavanja s flamsko zgodovino in njeno dediščino v postmoderni dobi.

več »

George Orwell »

angleški pisatelj, 1903–1950

George Orwell (pravo ime Eric Arthur Blair) se je rodil leta v Indiji. Po šolanju v Veliki Britaniji je nekaj let služil kot policist v Burmi, pozneje pa se je ukvarjal predvsem s poučevanjem in novinarstvom. Kot pisatelj je zaslovel z romanoma Živalska farma (1945, slov. prevod 1970) in 1984 (1949, slov. prevod 1967).

več »

Damjan J. Ovsec »

etnolog, kulturni in umetnostni zgodovinar, publicist, 1949

Preučuje meščanstvo, njegovo iden­titeto in kulturo, še posebej v Ljublja­ni, praznovanja in praznike ter s tem povezane šege in navade, raziskuje verovanja, vraže in praznoverje, mite in simbole ter popularizira etnolo­ško in kulturno dediščino Slovencev.

več »

Michael Palin »

britanski igralec in pisec, 1943

Michael Palin je zaslovel z Letečim cirkusom Montyja Pythona in nadaljevanko Ripping Yarns (»Neverjetne štorije«). Med njegovimi deli velja omeniti več filmov, ki jih je posnel s skupino Monty Python, pa filma Misijonar in A Private Function (»Zasebna funkcija«). Za vlogo nebogljenega Kena v filmu Riba po imenu Vanda je bil nagrajen, prav tako za vlogi v nekoliko poznejših filmih Ameriški prijatelji in Fierce Creatures (»Strašne zverine«).

več »

Nikos Panajotopulos »

grški pisatelj, 1963

Nikos Panajotopulos (Νίκος Παναγιωτόπουλος) se je rodil v Atenah. Študiral je na tehniški fakulteti in obenem obiskoval predavanja iz dramaturgije. Sprva si je služil kruh kot novinar, urednik raznih časopisov in revij ter umetniški vodja na televiziji, od leta 1992 pa se preživlja izključno s pisanjem leposlovja in filmskih scenarijev, za katere je prejel nekaj pomembnih priznanj.

več »