Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Sigitas Parulskis »

litovski pisatelj, 1965

Sigitas Parulskis, pesnik, pisatelj, esejist, dramatik, kritik in prevajalec, se je rodil v mestecu Obeliai v severovzhodni Litvi. Diplomiral je iz litovskega jezika in literature. Delal je v uredništvih različnih časopisov, od leta 2003 pa je urednik revije za družbeno-kulturna vprašanja Šiaurės Atėnai.
Debitiral je s knjigo poezije Vse zaradi hrepenenja (Iš ilgesio visa tai, 1990), za katero je dobil nagrado za najboljši prvenec. V pesniških zbirkah Knjiga mrtvih (Mirusiųjų, 1994) in Mortui sepulti sunt (1998) demistificira tradicionalno svete vrednote in na piedestal povzdiguje to, kar v družbi velja za marginalno.

več »

Koen Peeters »

belgijski pesnik in pisatelj, 1959

Koen Peeters je komunikolog in antropolog, ki se je kot literat uveljavil s prvencem Pogovori s K, zbirko belgijskih anekdot in srečanj med junakoma Robertom Marchandom in K., tudi junakoma avtorjevih kasnejših del. Prvenec, za katerega je prejel nagrado Nieuwe-Yangprijs, je spisan s strastjo zbiratelja najrazličnejših in dokaj banalnih reči – od znamk, umetniških del, kiča, razglednic do časopisnih odrezkov, ki jih avtor hrani v številnih mapah v svoji kleti.

več »

Iva Pekárková »

češka pisateljica, 1963

Češka pisateljica, publicistka in prevajalka se je rodila v Pragi. Študirala je mikrobiologijo in virologijo. Leta 1985 je emigrirala, po desetih mesecih, ki jih je preživela v avstrijskem begunskem taborišču Traiskirchen, ji je uspelo pridobiti dovoljenje za bivanje v ZDA. V Bostonu in New Yorku je med drugim delala kot socialna delavka, natakarica in taksistka.

več »

Daniel Pennac »

francoski pisatelj, 1944

Daniel Pennac (pravo ime Daniel Pennacchioni) piše knjige tako za odrasle kot za otroke in ima med obojimi zveste bralce. Po dokončanem študiju književnosti je vse do upokojitve poučeval francoščino v Bellevillu, pariški četrti, ki je s svojo barvitostjo zaznamovala večino njegovih romanov in drugih knjig, v katerih dostikrat odsevajo tudi njegove osebne pedagoške izkušnje. V delu Čudežno potovanje (1992, slov. prevod 1996) se na primer posveča »pravicam« mladega bralca.

več »

Želimir Periš »

hrvaški pisatelj, 1975

V Zadru rojeni pisatelj je po izobrazbi informatik. Njegove kratke zgodbe, drame in poezija so objavljene v literarni periodiki in zbornikih. Prejel je več književnih priznanj, med njimi nagrado Lapis Histriae. Zbirka Mučenice so njegov knjižni prvenec.

več »

Barbara Pešut »

slovenska pesnica, pisateljica, glasbenica, 1964

Barbara Pešut je v mladosti nastopala v Akademski folklorni skupini Franceta Marolta, sodelovala pri nastanku skupine Katice in skupaj z možem Robertom Pešutom Magnificom skupine U'redu, kjer je nastopala kot klaviaturistka in backvokalistka. Čeprav glasbene kariere na odru zatem ni razvijala, je z glasbo ostala povezana kot učiteljica glasbe in zborovodkinja ter tekstopiska – med drugim je avtorica evrovizijskega hita Sester Samo ljubezen in pesmi To so te reči Mance Špik, nagrajene na Slovenski popevki 2013 za najboljše besedilo – pa tudi kot Magnificova sodelavka.

več »

Vida Petrovčič »

slovenska novinarka

Vida Petrovčič se poklicno ukvarja z novinarstvom že od leta 1981. Začela je s časopisnim novinarstvom, od leta 1988 pa je tudi uspešna in znana novinarka Radiotelevizije Slovenija. Za svoje televizijsko delo je prejela tri Gonge Popularnosti, ki jih podeljuje priloga Dela in Slovenskih novic Vikend. Za »pokončno novinarsko držo« pa je leta 1994 prejela Terseglavovo priznanje.

več »

Steven A. Pinker »

kanadski eksperimentalni psiholog, kognitivist in lingvist, 1954

Steven A. Pinker je profesor psihologije na Harvardovi univerzi v Cambridgeu (Massachusetts). Osrednje teme njegovega raziskovanja so delovanje možganov, uma in misli ter izvor jezika, poleg tega pa tudi reprezentacije trirazsežnega prostora v mentalnih vizualnih podobah. Med drugim se je v jezikoslovju posvečal psihologiji namigovanja, evfemizmov in preklinjanja.

več »

Tihomir Pinter »

slovenski umetniški fotograf, 1938

Tihomir Pinter se je rodil v Bjelovarju. Po končanem študiju farmacije v Zagrebu se je specializiral za področje analitike živil, iz česar je tudi doktoriral. S fotografijo se ukvarja od leta 1956; razstavlja pa od 1961 dalje. Za dosežke na področju razstavne fotografije mu je Foto zveza Jugoslavije leta 1973 podelila naslov mojster umetniške fotografije, mednarodna zveza za umetniško fotografijo (FIAP) pa leta 1975 naslov Excellence FIAP.

več »

Akif Pirinçci »

nemški pisatelj, 1959

Akif Pirinçci je eden najbolj svojstvenih nemških avtorjev. Rodil se je v Instanbulu in se desetleten s starši preselil v Nemčijo. Prvi roman je objavil pri enaindvajsetih, že njegov drugi roman, Felidae (1989), pa je postal mednarodna uspešnica: med bralci je sprožil pravi val navdušenja, preveden je v približno 20 jezikov, kmalu po izidu pa je bil po njem posnet risani film.

več »