Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Petr Placák »

češki pisatelj in publicist, 1964

Petr Placák, vsestranska, provokativna, morda tudi protislovna figura češkega kulturnega in političnega življenja, živahni outsider, spada med ključne predstavnike češkega ilegalnega gibanja underground. Po že ustaljenem disidentskem vzorcu je opravljal delavske poklice, kajti študij mu je bil onemogočen, in (do)študiral je (zgodovino) šele v devetdesetih letih. V osemdesetih je bil nekaj let klarinetist slovite češke underground skupine The Plastic People of the Universe. Organiziral je vrsto protikomunističnih demonstracij.

več »

Janko Pleterski »

slovenski zgodovinar, 1923–2018

Dr. Janko Pleterski, nekdaj redni profesor za zgodovino Slovencev in drugih jugoslovanskih narodov od srede 18. stol. do 1918 na Filozofski fakulteti v Ljubljani, redni član SAZU. Raziskoval je zgodovino Slovencev in jugoslovanskih narodov v 19. in 20. stol., predvsem nacionalno vprašanje in probleme koroških Slovencev.

več »

Plinij Starejši »

rimski pisatelj, ok. 23 ali 24–79

Plinij Starejši (Gaj Plinij Sekund) se je rodil v času vladavine cesarja Tiberija v mestu Novi Komum (danes Como) v Transpadanski Galiji (današnja severna Italija severno od reke Pad). Izhajal je iz bogate družine, ki je bila v domačem municipialnem okolju med vodilnimi, imela pa je tudi precej posestev in podeželskih pristav v okolici Larijskega jezera.

več »

Plutarh »

grški pisatelj, ok. 46 ali 48–125 ali 127 pr. n. š.

Plutarh se je rodil v Hajroneji v Bojotiji. Študiral je v Atenah, in sicer filozofijo pri platoniku Amoniju. Mnogo je potoval, v mladih letih je obiskal Korint, kasneje pa je prepotoval celotno Grčijo in Malo Azijo. Bil je tudi v Egiptu, kjer je obiskal Aleksandrijo. Prepotoval je tudi Italijo in bil večkrat v Rimu, kjer je učil in javno predaval ter si pridobil širok krog prijateljev; Mark Mestrij Flor, prijatelj cesarja Vespazijana, mu je tako omogočil pridobitev rimskega državljanstva in je zato Plutarh prevzel njegovo rodovno ime.

več »

Rudi Podržaj »

slovenski pisatelj, 1967

Rudi Podržaj živi v Ponovi vasi in je kot knjižničar zaposlen v grosupeljski knjižnici, ljubiteljsko pa se ukvarja z gledališčem. Piše prozo – kratke zgodbe in romane – in dramatiko, predvsem komedije, objavil pa je tudi knjigo za otroke Nikolin potepin (2008).

več »

Daniel Poliquin »

kanadski pisatelj, 1953

Daniel Poliquin je eden vodilnih kanadskih frankofonskih pisateljev. Z romani in zbirkami kratke proze si je prislužil vrsto uglednih literarnih nagrad in nominacij, po romanu L'écureuil noir (Črna veverica, 1995; nagrada Le Droit, nominacija za Governor General's Award) je bil posnet tudi film, precej prahu pa je leta 2000 dvignil z obsežnim esejem o quebeškem nacionalizmu Le roman colonial (Kolonialni roman).

več »

Alexander Pope »

angleški pesnik, 1688–1744

Pope je zaslovel predvsem kot avtor neusmiljenih satiričnih verzov ter prevajalec Homerjevih epov Iliada in Odiseja. Svojo prvo knjižico pesmi, Pastorale, je objavil leta 1709.

več »

Kevin Power »

irski pisatelj, 1981

Kevin Power trenutno na univerzi v Dublinu pripravlja doktorat iz sodobne ameriške književnosti. S prvencem Črn dan v Blackrocku (Bad day in Blackrock, 2008) si je utrdil osrednje mesto med najobetavnejšimi mladimi irskimi pisatelji.

več »

Jože Prinčič »

slovenski zgodovinar, 1951

Jože Prinčič je znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani. V težišču njegovih dosedanjih raziskovalnih prizadevanj so bili temeljni procesi in prelomnice v gospodarskem življenju Slovencev v dvajsetem stoletju ter gospodarsko sodelovanje Slovenije s sosednjimi državami, razvoj posameznih panog, podjetij in mest ter življenjske poti uspešnih bančnikov in direktorjev.

več »

Annie Proulx »

ameriška pisateljica, 1935

Annie Proulx (Norwich, Connecticut) se je preživljala kot novinarka in urednica podeželskega časopisa, pisala je priročnike in objavljala zgodbe. Z leposlovnim prvencem, zbirko kratkih zgodb Pesmi srca (1988), je navdušila kritike, za roman Razglednice (1992) pa prejela PEN/Faulknerjevo nagrado.

več »