Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Plinij Starejši »

rimski pisatelj, ok. 23 ali 24–79

Plinij Starejši (Gaj Plinij Sekund) se je rodil v času vladavine cesarja Tiberija v mestu Novi Komum (danes Como) v Transpadanski Galiji (današnja severna Italija severno od reke Pad). Izhajal je iz bogate družine, ki je bila v domačem municipialnem okolju med vodilnimi, imela pa je tudi precej posestev in podeželskih pristav v okolici Larijskega jezera.

več »

Plutarh »

grški pisatelj, ok. 46 ali 48–125 ali 127 pr. n. š.

Plutarh se je rodil v Hajroneji v Bojotiji. Študiral je v Atenah, in sicer filozofijo pri platoniku Amoniju. Mnogo je potoval, v mladih letih je obiskal Korint, kasneje pa je prepotoval celotno Grčijo in Malo Azijo. Bil je tudi v Egiptu, kjer je obiskal Aleksandrijo. Prepotoval je tudi Italijo in bil večkrat v Rimu, kjer je učil in javno predaval ter si pridobil širok krog prijateljev; Mark Mestrij Flor, prijatelj cesarja Vespazijana, mu je tako omogočil pridobitev rimskega državljanstva in je zato Plutarh prevzel njegovo rodovno ime.

več »

Rudi Podržaj »

slovenski pisatelj, 1967

Rudi Podržaj živi v Ponovi vasi in je kot knjižničar zaposlen v grosupeljski knjižnici, ljubiteljsko pa se ukvarja z gledališčem. Piše prozo – kratke zgodbe in romane – in dramatiko, predvsem komedije, objavil pa je tudi knjigo za otroke Nikolin potepin (2008).

več »

Daniel Poliquin »

kanadski pisatelj, 1953

Daniel Poliquin je eden vodilnih kanadskih frankofonskih pisateljev. Z romani in zbirkami kratke proze si je prislužil vrsto uglednih literarnih nagrad in nominacij, po romanu L'écureuil noir (Črna veverica, 1995; nagrada Le Droit, nominacija za Governor General's Award) je bil posnet tudi film, precej prahu pa je leta 2000 dvignil z obsežnim esejem o quebeškem nacionalizmu Le roman colonial (Kolonialni roman).

več »

Alexander Pope »

angleški pesnik, 1688–1744

Pope je zaslovel predvsem kot avtor neusmiljenih satiričnih verzov ter prevajalec Homerjevih epov Iliada in Odiseja. Svojo prvo knjižico pesmi, Pastorale, je objavil leta 1709.

več »

Kevin Power »

irski pisatelj, 1981

Kevin Power trenutno na univerzi v Dublinu pripravlja doktorat iz sodobne ameriške književnosti. S prvencem Črn dan v Blackrocku (Bad day in Blackrock, 2008) si je utrdil osrednje mesto med najobetavnejšimi mladimi irskimi pisatelji.

več »

Jože Prinčič »

slovenski zgodovinar, 1951

Jože Prinčič je znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani. V težišču njegovih dosedanjih raziskovalnih prizadevanj so bili temeljni procesi in prelomnice v gospodarskem življenju Slovencev v dvajsetem stoletju ter gospodarsko sodelovanje Slovenije s sosednjimi državami, razvoj posameznih panog, podjetij in mest ter življenjske poti uspešnih bančnikov in direktorjev.

več »

Annie Proulx »

ameriška pisateljica, 1935

Annie Proulx (Norwich, Connecticut) se je preživljala kot novinarka in urednica podeželskega časopisa, pisala je priročnike in objavljala zgodbe. Z leposlovnim prvencem, zbirko kratkih zgodb Pesmi srca (1988), je navdušila kritike, za roman Razglednice (1992) pa prejela PEN/Faulknerjevo nagrado.

več »

Thomas Pynchon »

ameriški pisatelj, 1937

Thomas Pynchon, ki vneto brani svojo zasebnost, zaradi česar o njemu ni ne zanesljivih aktualnih podatkov ne dostopnih fotografij, se je rodil na Long Islandu, v drugem letniku inženirske fizike pustil študij in šel v ameriško vojsko. Po dveh letih se je vrnil na univerzo, uspešno zaključil študij angleščine in konec petdesetih let prejšnjega stoletja začel objavljati kratke zgodbe. Leta 1963 je izšel njegov romaneskni prvenec V, dve leti kasneje pa je že zaslovel z romanom Izklic številke 49 (The Crying of Lot, 1965).

več »

François Rabelais »

francoski pisatelj, 1483–1553

François Rabelais, veliko ime francoskega humanizma in renesanse, menih, duhovnik, zdravnik, je bil zaradi svojih spisov večkrat preganjan, kar pa ga ni odvrnilo od humorja in ironije, s katerima je prežel svoj kar 30 let nastajajoči roman v 5 knjigah Gargantua in Pantagruel.

več »