Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Sanja Rozman »

zdravnica, psihoterapevtka, 1956

Sanja Rozman je zdravnica, psihoterapevtka in avtorica knjig Sanje o rdečem oblaku, Peklenska gugalnica in drugih del s področja nekemičnih odvisnosti. V svojem delu, ki ga opravlja v zavodu »Sprememba v srcu«, združuje terapevtske pristope raznih terapevtskih tehnik v celovit sistem zdravljenja. Njeno izvirno delo, ki je pri nas pustilo sled predvsem v zavedanju ljudi o zasvojenosti z odnosi, jo je uveljavilo tudi v mednarodnem merilu.

več »

Jean-Christophe Rufin »

francoski pisatelj, 1952

Jean-Christophe Rufin je zdravnik, eden od ustanoviteljev organizacije Zdravniki brez meja, diplomat, popotnik in pisatelj, član Francoske akademije. Za svoj prvi roman Abesinec (L'Abyssin, 1997) je prejel Goncourtovo nagrado za prvenec in nagrado Méditerranée. Nagrajena so bila tudi nekatera njegova poznejša dela: za roman Les Causes perdues (1999) je dobil nagrado Interallié, za roman Rouge Brésil (2001) pa Goncourtovo nagrado. V slovenščino sta bila prevedena romana Abesinec in Vonj po Adamu (Le Parfum d'Adam, 2007).

več »

Salman Rushdie »

britanski pisatelj, 1947

Enfant terrible sodobnega literarnega sveta se je predvsem po tistem, ko so iranske oblasti zaradi romana Satanski stihi zanj razglasile fatvo, s svojimi deli redno pojavljal na skoraj vseh seznamih finalistov za najuglednejše svetovne literarne nagrade. Med njimi, poleg Bookerjeve nagrade, velja omeniti nagrado »booker bookerjev« za roman Otroci polnoči (2008), britanska kraljica pa ga je celo razglasila za viteza.

več »

Mário de Sá-Carneiro »

portugalski pisatelj, 1890–1916

Mário de Sá-Carneiro velja za enega najpomembnejših portugalskih književnikov. Otroštvo je preživel v Lizboni, kjer je bil tudi rojen, študiral je v Coimbri, nato pa je študij opustil in se preselil v Pariz, kjer se je vpisal na Sorbono, a tudi tu študija ni končal. Pesniti je začel pri 12 letih, ko je bil star 15 let, pa je že prevajal dela Victorja Hugoja. Pri sedemnajstih je prevajal Goetheja in Shillerja. S prijateljema Fernandom Pessoo in Almado Negreirosom je pod vplivom kozmopolitizma in evropske avantgarde začel izdajati revijo Orfej (Orpheu), ki je zaradi spogledovanja s futurističnim idealizmom na Portugalskem povzročila pravi škandal.

več »

Carl Sagan »

ameriški astronom in astrofizik, eksobiolog, 1934–1996

Carl Edward Sagan je poučeval na Harvardovi univerzi, deloval na Smithsonovem astrofizikalnem observatoriju, bil od leta 1971 profesor na Univerzi Cornell in predstojnik Laboratorija za raziskave planetov. V svoji karieri je interdisciplinarno raziskoval mnoge probleme s področij astronomije, astronavtike, fizike in biologije; pomemben je njegov prispevek k uveljavitvi eksobiologije (iskanja zunajzemeljskega življenja) kot znanstvene discipline.
Brez Carla Sagana bi si težko predstavljali razvoj radioastronomskega iskanja nezemeljske inteligence (SETI). Svetovnemu občinstvu se je vtisnil v spomin s svojo 13-delno dokumentarno serijo Vesolje (Cosmos: A Personal Voyage), ki je izšla tudi v knjižno prilagojeni različici. Pozneje je nase opozoril z znanstvenofantastičnim romanom Stik, ki je leta 1997 prišel na velika platna v podobi filma Roberta Zemeckisa z Jodie Foster in Matthewom McConaugheyjem v glavnih vlogah.

več »

José Saramago »

portugalski pisatelj, 1922–2010

José Saramago, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1998, je svoje pisanje in prepričanje osredotočil na človeka; bil je tudi dejaven zagovornik listine o človekovih pravicah in je politike in državnike opozarjal, naj rešijo družbene probleme in ljudem zagotovijo dostojno življenje. Človek je tudi osrednja figura njegovih romanov, posameznik, ki izstopa iz množice zaradi svojih lastnosti ali pa je predstavnik manj pomembnejšega, a številčnega sloja in se pojavlja kot »glasnik svojega razreda«, preprostih, a zdravih navad in trdnih načel. Svoje največje romane je začel izdajati že v zrelih letih, potem ko je že zamenjal mnogo poklicev in služb, od ključavničarja, do urednika, prevajalca, novinarja in literarnega kritika.
Njegova bibliografija obsega okrog 30 literarnih del; prevedena so v 25 jezikov.

več »

George Saunders »

ameriški pisatelj, 1958

George Saunders je objavil več knjig kratke proze pa tudi nekaj esejističnih del. V svojih zgodbah se pogosto posveča temam potrošništva, korporacijske kulture in vloge medijev v sodobnem svetu. Za svoja dela je prejel številne literarne nagrade: prav za knjigo Deseti december je dobil nagradi Story Prize (2013) in Folio Prize (2014), uredniki revije New York Times Book Review so zbirko uvrstili med deset najboljših knjig leta 2013, bila je tudi v finalu za ameriško državno nagrado.

več »

Claudia Schreiber »

nemška pisateljica, 1958

Claudia Schreiber je otroštvo preživela na kmetiji v majhni nemški vasi. Po študiju novinarstva, pedagogike in sociologije je postala novinarka ter radijska in televizijska voditeljica. Zdaj se je posvetila pisanju literarnih del, še vedno pa deluje tudi kot novinarka. Emmina sreča (2003) je drugi izmed treh romanov, ki jih je napisala doslej. V njem je podobe iz kmečkega življenja s posebnim humorjem in svežino povezala v pretresljivo zgodbo, ki kljub nekaterim grotesknim potezam navdihuje in na svojevrsten način opeva življenje.

več »

Martin E. P. Seligman »

ameriški psiholog, 1942

Dr. Martin E. P. Seligman je profesor psihologije, predsednik Centra za pozitivno psihologijo na državni univerzi v Pensilvaniji ter nekdanji predsednik Ameriškega združenja psihologov in njegove enote za klinično psihologijo. Preučuje zlasti motivacijo, depresijo, optimizem in pesimizem.

več »

Albert Christian Sellner »

nemški publicist, 1945

Albert Christian Sellner, rojen v Litoměřicah na Češkem, je tudi založnik in lastnik medijske hiše v Frankfurtu. Leta 1993 je izdal Večni koledar svetnikov (Immerährende Heiligenkalender).

več »