E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Hans-Ulrich Thamer »

nemški zgodovinar, 1943

Hans-Ulrich Thamer je študiral zgodovino v Marburgu in Berlinu. Doktoriral je leta 1971, habilitiral pa leta 1980 v Erlangnu. Od leta 1983 je profesor za novejšo in najnovejšo zgodovino na univerzi v Münstru. Težišča njegovega raziskovanja so nacionalsocializem in evropski fašizem ter idejna in socialna zgodovina Francije v 18. in 19. stoletju.

več »

Carl Frode Tiller »

norveški pisatelj, 1970

Carl Frode Tiller je magistriral iz zgodovine in je član ter pisec besedil glasbene skupine Kong Ler. Je eden najboljših norveških pisateljev svoje generacije. Ima zelo prepoznaven slog pisanja, divji ritem pripovedovanja in sposobnost izjemne karakterizacije oseb, katerih usoda je po navadi zapečatena z nezmožnostjo spremeniti samodestruktivne vedenjske vzorce, še posebej v razmerju do drugih. Tillerjeva spretna karakterizacija v bralcu zbudi simpatijo do romanesknega junaka.

več »

Emil Tode »

estonski pisatelj, 1962

Emil Tode – njegovo pravo ime je Tõnu Õnnepalu – je eden od najzanimivejših in mednarodno najbolj poznanih estonskih avtorjev. Ni samo prozaist, ampak tudi pesnik in esejist, predstavnik tretje paradigme estonske literature 20. stoletja: uspel je v času postsovjetske Estonije, ko je ta država ponovno pridobila suverenost. Pesmi je začel objavljati leta 1985, leta 1993 pa je prodrl z romanom Država na meji (Piiririik), za katerega je prejel pomembno literarno nagrado.

več »

Olga Tokarczuk »

poljska pisateljica, 1962

Olga Tokarczuk je danes najbolj priljubljena poljska pisateljica, tako pri kritikih kot pri bralcih. Doštudirala je psihologijo na Varšavski univerzi, imela je lastno založbo Ruta in vodila delavnice kreativnega pisanja na krakovski Jagelonski univerzi in na Opolski univerzi.

več »

Paul Torday »

angleški pisatelj, 1946–2013

Paul Torday je študiral angleško književnost na kolidžu Pembroke v Oxfordu. Naslednjih trideset let je delal v tehničnih strokah in industriji, potem pa se otresel poslovnih odgovornosti, da bi uresničil svoje dolgoletne sanje – pisati. Na literarno prizorišče je burno vstopil s svojim prvim romanom, Muharjenje v Jemnu (Salmon Fishing in the Yemen, 2007), ki je v hipu postal uspešnica in bil pozneje objavljen v devetnajstih državah.

več »

Magdalena Tulli »

poljska pisateljica, 1955

Magdalena Tulli, rojena v Varšavi, sodi v tisto generacijo poljskih pisateljev, ki danes tvori jedro sodobne poljske proze in jo poljska literarna kritika pogosto poimenuje tudi generacija BruLiona, čeprav teh pisateljev ne druži nobena skupna usmeritev, kvečjemu nekatere najsplošnejše poteze, kot sta upor proti romantičnemu modelu literature ali odvrnitev od metafizike in angažmaja v literaturi.

več »

Tom Turk »

slovenski biolog, 1959

Tom Turk je redni profesor za biokemijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Poklicno se ukvarja z biokemijskimi raziskavami toksinov iz morskih vetrnic in spužev, biologija in ekologija morja pa sta tudi sicer njegovi veliki ljubezni.

več »

Ludvík Vaculík »

češki pisatelj, 1929–2015

Ludvík Vaculík se je rodil v Brumovu na vzhodnem Moravskem. V sedemdesetih in osemdesetih letih, ko ni smel uradno objavljati, je imel odločilno vlogo pri nastanku in razvoju samizdata. Zaradi svoje organizacijske in izdajateljske dejavnosti je bil vse t. i. obdobje normalizacije pod strogim očesom Državne varnosti.

več »

David Valdes Greenwood »

ameriški pisatelj in dramatik

Dramska dela Davida Valdesa Greenwooda so bila uprizorjena na več gledaliških odrih v ZDA in Veliki Britaniji. Bil je kolumnist pri časopisu Boston Globe Magazine, zdaj piše blog za spletni časopis Huffington Post. Poleg knjige Homo domesticus: Notes from a Same-Sex Marriage (2006) je napisal še spominsko pripoved A Little Fruitcake. A Boyhood in Holidays (2007) in esejistično knjigo The Rhinestone Sisterhood (2010). Na Emersonovem kolidžu je več kot 20 let poučeval pisanje, trenutno pa predava angleški jezik na Tuftsovi univerzi v Massachusettsu.

več »

Adriaan van Dis »

nizozemski pisatelj, 1946

Adriaan van Dis (rojen v Bergnu v Severni Holandiji) je nizozemski pisatelj, dolgoletni novinar in televizijski voditelj. Na Amsterdamski univerzi je študiral afrikanščino in nekaj časa preživel v Južnoafriški republiki. Po novinarski karieri se je posvetil pisanju pretežno avtobiografske literature, v kateri obravnava življenje, razpeto med nizozemsko in indonezijsko kulturo; njegovo bibliografijo bogatijo tudi potopisni romani in reportaže.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.