Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Jan Jacob Slauerhoff »

nizozemski književnik, 1898–1936

Slauerhoff velja za enega pomembnejših ustvarjalcev nizozemske književnosti. V njegovem delu so opazne izrazite vsebinske in slogovne sledi starejših obdobij – realizma in nove romantike –, idejno pa je mestoma blizu svojim sodobnikom, poglavitnim nizozemskim avantgardistom.
Rodil se je v Friziji, severnonizozemski provinci, ki slovi po jezerih in pomorščakih, pa tudi po samosvojih, upornih prebivalcih. Kot astmatik je bil vse od rane mladosti šibkega zdravja.
Bil je nemirnega duha, v življenju ga je vodila predvsem želja po svobodi in dogodivščinah. Prvič je z ladjo odpotoval na tuje že med študijem.

več »

Jožef Slokar »

slovenski politik, 1934

Jožef Slokar je prva leta preživel v Ajdovščini, kjer se je šolal na nižji gimnaziji. Leta 1949 se je vpisal na Gradbeni tehnikum v Ljubljani in na gradbenem oddelku Univerze v Ljubljani diplomiral leta 1961. Zaposlil se je pri gradbenem podjetju Primorje iz Ajdovščine, v letih 1965–74 je bil tam direktor in podjetje je intenzivno raslo in bilo finančno uspešno.
V letih 1974–89 je bil predsednik Poslovodnega odbora Železniškega gospodarstva v Ljubljani, v letih 1982–86 pa tudi neprofesionalni podpredsednik Skupščine mesta Ljubljane. Med letoma 1982 in1984, v času, ko je bila značilna težnja zveznih oblasti k odvzemu deviznih pravic izvoznim podjetjem, je vodil Samoupravno skupnost za ekonomske odnose s tujino.

več »

Ali Smith »

britanska pisateljica, 1962

Ali Smith, rojena v Invernessu na Škotskem, je ena najbolj izstopajočih mlajših pisateljic z Otoka. Poučevala je angleščino na univerzi Strathclyde v Glasgowu, že pri tridesetih pa je akademsko kariero opustila in se posvetila pisanju. Živi in dela v Cambridgeu.
Prvo zbirko kratkih zgodb, Free Love and Other Stories, je objavila leta 1995. Sledili so roman Like (1997), zbirka kratkih zgodb Other Stories and Other Stories (1999) in leta 2001 Hotelski svet (Hotel World), ki je hibrid romana in kratke zgodbe.

več »

Patti Smith »

ameriška pisateljica, performerka in vizualna umetnica, 1946

Patti Smith je priznanje dosegla v sedemdesetih letih z revolucionarnim spajanjem poezije in rocka. Njen ključni album Horses z znano podobo Roberta Mapplethorpa so razglasili za enega izmed stotih najboljših albumov vseh časov. Posnela je dvanajst plošč.
Risbe je prvikrat razstavljala v Gotham Book Martu leta 1973, od leta 1978 pa jo zastopa galerija Roberta Millerja. Leta 2002 je Muzej Andyja Warhola pripravil retrospektivno razstavo njenih risb, sitotiskov in fotografij z naslovom Strange Messenger. Risbe, fotografije in instalacije so bile leta 2008 na ogled na obsežni razstavi v Fondation Cartier pour l'art contemporain v Parizu.

več »

Marko Snoj »

slovenski jezikoslovec in etimolog, 1959

Marko Snoj (rojen v Ljubljani) se je po doktoratu iz indoevropskega primerjalnega jezikoslovja na ljubljanski Filozofski fakulteti (1989) kot Humboldtov štipendist izpopolnjeval na Univerzi v Regensburgu (1991–1992). Je avtor več etimoloških in akcentoloških razprav.

več »

José Carlos Somoza »

španski pisatelj, 1959

José Carlos Somoza se je rodil v Havani, a že od starosti enega leta živi v Španiji, kamor so se starši preselili iz političnih razlogov. Študiral je medicino in psihiatrijo, vendar je že leta 1994 slekel belo haljo in se popolnoma posvetil pisateljevanju. V tem obdobju je objavil 14 romanov.

več »

Vladimir Sorokin »

ruski pisatelj, 1955

Vladimir Sorokin je po končanem študiju petrokemije delal kot knjižni ilustrator. Svoje prve knjige je v samozaložbi objavljal v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. S številnimi deli je najprej osvojil bralce in kritike v tujini, v domovini pa večkrat naletel na burne odzive; zaradi romana Modro salo se je celo znašel na sodišču.

več »

Arnold Stadler »

nemški pisatelj, 1954

Arnold Stadler (rojen v Meßkirchu) je najprej študiral katoliško teologijo v Münchnu in Rimu, nato zgodovino in germanistiko v Freiburgu in Kölnu, kjer je doktoriral leta 1986. Prejel je več pomembnih literarnih nagrad in tudi častni doktorat berlinske Svobodne univerze.

več »

Saša Stanišić »

nemški pisatelj, 1978

Saša Stanišić, rojen v Višegradu v Bosni in Hercegovini, od leta 1992 živi v Nemčiji, kamor je pri štirinajstih letih s starši, očetom Srbom in materjo Bošnjakinjo, zbežal pred vojno v Jugoslaviji. S svojim prvencem Kako vojak popravi gramofon (2006) je nase pritegnil pozornost, o kakršni lahko mnogi, tudi že uveljavljeni avtorji, le sanjajo: roman bodo brali v skoraj 30 jezikih, po knjižni predlogi so posneli zvočno knjigo in zgodbo celo uprizorili na gledaliških odrih v Gradcu.

več »

Todd Strasser »

ameriški pisatelj, 1950

Todd Strasser se je rodil v New Yorku. Univerze ni dokončal, pridružil se je komuni, nato pa odšel v Evropo, kjer se je preživljal kot ulični glasbenik. Po vrnitvi v ZDA se je vpisal na študij književnosti in sklenil postati pisatelj. Do danes je objavil več kot 100 knjig, večinoma za mlade bralce.

več »