Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Janez Strnad »

slovenski fizik, 1934–2015

Janez Strnad, univerzitetni profesor ter priznan pisec številnih strokovnih in poljudnih del, se je s posebnim veseljem posvečal zgodovini fizike. Bil je osrednji slovenski znanstvenik, ki je fiziko približal širokemu krogu bralcev.

več »

Martin Suter »

švicarski pisatelj, 1948

Švicarski pisatelj in kolumnist Martin Suter je napisal šest kriminalnih romanov: Small World (1997), Die dunkle Seite des Mondes (»Temna stran Meseca«, 2000), Ein perfekter Freund (»Popolni prijatelj«, 2002), Lila, lila (2004), Der Teufel von Mailand (»Vrag iz Milana«, 2006) in Der letzte Weynfeldt (»Poslednji Weynfeldt«, 2008). Svoje kolumne, ki jih je pisal za različne švicarske časnike, je objavil v zbirkah Business Class (2000) in Huber spannt aus (2005).

več »

Antal Szerb »

madžarski pisatelj, 1901–1945

Antal Szerb, romanopisec, pripovednik, prevajalec in književni zgodovinar, je zrasel med knjigami v zelo omikani judovski družini, ki se je spreobrnila v krščanstvo. Študiral je madžarščino in nemščino, pozneje še angleščino. Že mlad je slovel po izjemni razgledanosti in iskrivi duhovitosti. Dvajset let je bil star, ko so bile objavljene njegove pesmi in novele, v katerih se je že pokazal njegov občutek za obliko, uglajen slog in humor.

več »

Varlam Šalamov »

ruski pisatelj, 1907–1982

Varlam Tihonovič Šalamov se je rodil 18. junija 1907 v Vologdi, mestu v severnem delu evropske Rusije. Njegov oče je bil duhovnik. Sedemleten je stopil v gimnazijo, leta 1923 je končal poklicno šolo in se leto pozneje zaposlil v strojarni v Kuncevu. Jeseni 1926 se je vpisal na Moskovski tekstilni inštitut in obenem obiskoval predavanja na pravni fakulteti Moskovske državne univerze. Leta 1927, komaj dvajsetleten, se je prvič politično angažiral, ko je demonstriral ob desetletnici Oktobra z gesli Dol s Stalinom! in Izpolnimo Leninovo oporoko! Februarja 1929 je bil prvič aretiran: zalotili so ga v ilegalni tiskarni ob tiskanju letakov z Leninovo oporoko. Po zaporu v Butirkah je bil poslan v Višersko taborišče na severnem Uralu, kjer je preživel tri leta kot »družbeno nevaren element«.

več »

Adania Šibli »

palestinska pisateljica, 1974

Adania Šibli je za svoji prozni deli Dotik (Masaas, 2002) in Ljubezen je za vse enako daleč (Kulluna Ba’eed Bethat al Miqdar ‘an al Hub, 2004) prejela nagrado za najboljšega mladega palestinskega avtorja. Poleg proze piše tudi drame in eseje. Njena dela so bila prevedena v več jezikov, drama Napaka (The Error) pa uprizorjena na angleških in ameriških odrih. V svojem zadnjem delu, arabsko-francoski knjigi Značaji v razseljenstvu (Dispositions, 2012), preučuje, kako je preselitev iz znanega v neznano okolje vplivala na ustvarjanje sodobnih palestinskih umetnikov, ki so nekaj časa živeli v Parizu.

več »

Kjung Suk Šin »

južnokorejska pisateljica, 1963

Kjung Suk Šin je ena najpomembnejših in najbolj branih sodobnih južnokorejskih pisateljic. Njen obsežni literarni opus sestavljajo romani, kratke zgodbe in eseji. Za svoje delo je v domovini prejela že vse najpomembnejše nagrade, prvo priznanje na Zahodu (francosko nagrado Prix de l’inaperçu, 2009) pa ji je prinesel roman Samotna soba (v francoskem prevodu La chambre solitaire).

več »

Milan Škrabec »

slovenski zgodovinar, 1957

Milan Škrabec je leta 1980 končal študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj zgodovine na Srednji strojni in kemijski šoli v okviru Šolskega centra Ljubljana. Velik del prostega časa posveča slovenski kartofiliji, ki jo je vzljubil kmalu po končanem študiju.

več »

Ivan Šprajc »

slovenski arheolog in etnolog, 1955

Ivan Šprajc se je kmalu po študiju arheologije in etnologije v Ljubljani podal v Mehiko, kjer se je posvetil preučevanju predšpanskih kultur Mezoamerike. Tam je leta 1989 opravil magisterij, potem pa je bil več let raziskovalec na Nacionalnem inštitutu za antropologijo in zgodovino v Ciudadu de México, od koder je vodil arheološke terenske preglede v osrčju polotoka Jukatana.

več »

Gonçalo M. Tavares »

portugalski pisatelj, 1970

Gonçalo M. Tavares, ki je začel redno objavljati leta 2001 in že pred dopolnjenimi 35 leti prejel vrsto najuglednejših literarnih nagrad, velja danes za enega najpomembnejših predstavnikov sodobne portugalske književnosti. Leta 2002 je začel pod skupnim naslovom Soseska objavljati krajše pripovedi, poimenovane po svojih priljubljenih pisateljih; šest – Gospod Valéry, Gospod Henri, Gospod Juarroz, Gospod Brecht, Gospod Calvino, Gospod Kraus in Gospod Walser – jih je v knjigi Gospodje izšlo tudi v slovenščini (2008).

več »

Lidija Tavčar »

slovenska umetnostna zgodovinarka in sociologinja, 1953

Lidija Tavčar je diplomirala iz umetnostne zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1985 je zaposlena v Narodni galeriji, v letih 1995–2007 je bila vodja pedagoškega oddelka. Je avtorica didaktičnih razstav, razstavnih katalogov, publikacij, znanstvenih in strokovnih člankov o izobraževanju v umetnostnih muzejih in o muzejski pedagogiki. Leta 2002 je doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njena knjiga Zgodovinska konstitucija modernega muzeja kot sestavine sodobne zahodne civilizacije je izšla leta 2003.

več »