E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Birgit Vanderbeke »

nemška pisateljica, 1956

Birgit Vanderbeke se je rodila v Dahmeju v Vzhodni Nemčiji, leta 1961 pa se je njena družina preselila v Zahodno Nemčijo. Od sredine devetdesetih pisateljica živi v Franciji, v Provansi, in novi domovini je posvetila knjigo Navodila za uporabo južne Francije (Gebrauchsanweisung für Südfrankreich, 2002).

več »

Manuel Vázquez Montalbán »

španski pisatelj in pesnik, 1939–2003

Manuel Vázquez Montalbán je bil eden najplodnejših in najbolj vsestranskih španskih literarnih ustvarjalcev druge polovice preteklega stoletja. Bil je pesnik, romanopisec, avtor kratkih zgodb, humorističnih besedil, gledaliških iger in kulinaričnih priročnikov, esejist in politični komentator. Njegov prvi roman Ubil sem Kennedyja (Yo maté a Kennedy) je izšel leta 1972, sledilo pa mu je še več kot 20 romanov, katerih glavni junak je zasebni detektiv Pepe Carvalho.
Poleg te zelo priljubljene serije je napisal tudi nekaj drugih romanov, v katerih se ukvarja z vprašanjem nezmožnosti soočenja s preteklostjo in njeno dediščino.

več »

Vincent Vella »

malteški pisatelj, 1950

Vincent Vella, rojen v Valletti, je uveljavljen malteški dramatik in vodilni avtor kratke proze. Piše tako v malteščini kot v angleščini. Več njegovih del je bilo nagrajenih v domovini in na tujem. Novela Krivda je zmagala na evropskem natečaju za kratko zgodbo (The European Short Story Competition) 1995, Maščevanje pa je bilo v ožjem izboru za mednarodno nagrado za Evropo in Kanado (Commonwealth Foundation Short Story Competition) 1996.

več »

J. Craig Venter »

ameriški znanstvenik, 1946

J. Craig Venter je eden vodilnih znanstvenikov 21. stoletja na področju genomike. Raziskovalno pot je začel na Univerzi v Buffalu ter Inštitutu za raziskave raka Roswella Parka in nadaljeval leta 1984 na Inštitutih za zdravje, kjer je razvil metodo EST za določanje zaporedja genov. Leta 1992 je ustanovil zasebni Inštitut za genomske raziskave – TIGR.

več »

Sergej Verč »

slovenski pisatelj, 1948–2015

Sergej Verč je diplomiral na ljubljanski AGRFT iz gledališke in radijske režije. Režiral je v gledališčih v Trstu, Ljubljani, Kranju in Dubrovniku. Leta 1980 je za režijo Strniševih Žab prejel študentsko Prešernovo nagrado, leta 1988 za dramo Evangelij po Judi Grumovo nagrado, leta 1994 za radijsko režijo celotne Dantejeve Božanske komedije pa nagrado Prešernovega sklada. Leta 1991 je objavil svoj prvi kriminalni roman, Rolandov steber.

več »

Marta Verginella »

slovenska zgodovinarka

Marta Verginella je redna profesorica na Oddelku za zgodovino Univerze v Ljubljani, kjer poučuje občo zgodovino 19. stoletja in teorijo zgodovine. Med temami, ki jih proučuje, sta tudi zgodovina narodno mešanih področij in politična raba zgodovine v obmejnih prostorih.

več »

Timur Vermes »

nemški publicist in avtor, 1967

Vermes je po študiju zgodovine in politologije deloval kot novinar s prispevki za različne nemške časnike (münchenski Abendzeitung, kölnski Express) in revije. Medtem se je ukvarjal tudi s pisanjem raznih priložnostnih besedil, leta 2010 je izdal knjigo München für Verliebte (München za zaljubljence), leta 2012 pa uspešnico Er ist wieder da (Spet je tukaj).

več »

Vladimir Vertlib »

avstrijski pisatelj, 1966

Vladimir Vertlib, pisatelj ruskojudovskega rodu, se je rodil v Leningradu (Sankt Peterburgu). Leta 1977 se je s svojo družino izselil iz Rusije in se po odisejadi, ki jo popisuje v pričujočem romanu, naselil na Dunaju.

več »

Paul Veyne »

francoski arheolog in zgodovinar, 1930

Eden najuglednejših znanstvenikov in najvplivnejših francoskih mislecev 20. stoletja je specialist za zgodovino antičnega Rima, ob tem pa njegova dela posegajo tudi na druga področja,

več »

Michal Viewegh »

češki pisatelj, 1962

Michal Viewegh je velika zvezda na češkem literarnem nebu. Bralsko občudovanje in kritiško naklonjenost si je pridobil z romanom Čudoviti pasji časi (1992, slov. prevod 2003), humorno družinsko kroniko iz obdobja pred padcem komunizma. Doslej je izdal dvaindvajset knjig, skoraj vsako leto po eno. Piše tudi kratke zgodbe, psihološke novele, literarne parodije in knjige za otroke. Po njegovih delih je bilo posnetih šest filmov.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.