Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Teofrast »

grški pisatelj, ok. 371–ok. 286 pr. n. št.

Teofrast iz Ereza na otoku Lezbosu je bil eden najuniverzalnejših antičnih učenjakov, Aristotelov učenec in njegov naslednik na čelu peripatetične filozofske šole. Zanimalo ga je predvsem naravoslovje – pisal je npr. o strupenih živalih, o raznolikosti živalskih glasov, o spreminjanju barv pri živalih.

več »

Peter Terrin »

belgijski pisatelj, 1968

Peter Terrin je mlad flamski avtor, ki ga kritiki opisujejo kot mojstrskega stilista in klasičnega pisca, ki s svojimi deli vedno znova preseneča. Uveljavljeni dramaturg in kolumnist je svoj prvenec, zbirko kratkih zgodb Koda (De code), objavil leta 1998, tri leta pozneje pa tudi svoj prvi roman z naslovom Praska (Kras, 2001). Sledila sta jima odmevna romana Prazno (Blanco, 2003) in Najprej ženske in otroci (Vrouwen en kinderen eerst, 2004), s katerima je doma obveljal za enega najperspektivnejših in najizvirnejših pisateljev.

več »

Cristóvão Tezza »

brazilski pisatelj, 1952

Cristóvão Tezza velja za enega najvidnejših pisateljev srednje generacije v Braziliji: pisatelj mestnega, meščanskega okolja in generacije, ki jo je zaznamovala vojaška diktatura v Braziliji (1964–85). Uveljavil se je z romanom Cunja (Trapo), ki ga je napisal leta 1982, izšel pa je po mnogih zavrnitvah šele leta 1988 in doživel velik uspeh. Med romani naslednjih dveh desetletij omenimo Noč v Curitibi (Uma noite em Curitiba, 1995), ki ga imamo od leta 2011 tudi v slovenskem prevodu, Majhno razdaljo med barvo in senco (Breve espaço entre cor e sombra, 1998), za katero je prejel nagrado brazilske Narodne knjižnice za najboljši roman, ter Fotografa (O fotógrafo, 2004), ki ga je kot najboljši roman leta nagradila Brazilska književna akademija.

več »

Hans-Ulrich Thamer »

nemški zgodovinar, 1943

Hans-Ulrich Thamer je študiral zgodovino v Marburgu in Berlinu. Doktoriral je leta 1971, habilitiral pa leta 1980 v Erlangnu. Od leta 1983 je profesor za novejšo in najnovejšo zgodovino na univerzi v Münstru. Težišča njegovega raziskovanja so nacionalsocializem in evropski fašizem ter idejna in socialna zgodovina Francije v 18. in 19. stoletju.

več »

Carl Frode Tiller »

norveški pisatelj, 1970

Carl Frode Tiller je magistriral iz zgodovine in je član ter pisec besedil glasbene skupine Kong Ler. Je eden najboljših norveških pisateljev svoje generacije. Ima zelo prepoznaven slog pisanja, divji ritem pripovedovanja in sposobnost izjemne karakterizacije oseb, katerih usoda je po navadi zapečatena z nezmožnostjo spremeniti samodestruktivne vedenjske vzorce, še posebej v razmerju do drugih. Tillerjeva spretna karakterizacija v bralcu zbudi simpatijo do romanesknega junaka.

več »

Emil Tode »

estonski pisatelj, 1962

Emil Tode – njegovo pravo ime je Tõnu Õnnepalu – je eden od najzanimivejših in mednarodno najbolj poznanih estonskih avtorjev. Ni samo prozaist, ampak tudi pesnik in esejist, predstavnik tretje paradigme estonske literature 20. stoletja: uspel je v času postsovjetske Estonije, ko je ta država ponovno pridobila suverenost. Pesmi je začel objavljati leta 1985, leta 1993 pa je prodrl z romanom Država na meji (Piiririik), za katerega je prejel pomembno literarno nagrado.

več »

Olga Tokarczuk »

poljska pisateljica, 1962

Olga Tokarczuk je danes najbolj priljubljena poljska pisateljica, tako pri kritikih kot pri bralcih. Doštudirala je psihologijo na Varšavski univerzi, imela je lastno založbo Ruta in vodila delavnice kreativnega pisanja na krakovski Jagelonski univerzi in na Opolski univerzi.

več »

Paul Torday »

angleški pisatelj, 1946–2013

Paul Torday je študiral angleško književnost na kolidžu Pembroke v Oxfordu. Naslednjih trideset let je delal v tehničnih strokah in industriji, potem pa se otresel poslovnih odgovornosti, da bi uresničil svoje dolgoletne sanje – pisati. Na literarno prizorišče je burno vstopil s svojim prvim romanom, Muharjenje v Jemnu (Salmon Fishing in the Yemen, 2007), ki je v hipu postal uspešnica in bil pozneje objavljen v devetnajstih državah.

več »

Magdalena Tulli »

poljska pisateljica, 1955

Magdalena Tulli, rojena v Varšavi, sodi v tisto generacijo poljskih pisateljev, ki danes tvori jedro sodobne poljske proze in jo poljska literarna kritika pogosto poimenuje tudi generacija BruLiona, čeprav teh pisateljev ne druži nobena skupna usmeritev, kvečjemu nekatere najsplošnejše poteze, kot sta upor proti romantičnemu modelu literature ali odvrnitev od metafizike in angažmaja v literaturi.

več »

Tom Turk »

slovenski biolog, 1959

Tom Turk je redni profesor za biokemijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Poklicno se ukvarja z biokemijskimi raziskavami toksinov iz morskih vetrnic in spužev, biologija in ekologija morja pa sta tudi sicer njegovi veliki ljubezni.

več »