E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Eka Vogelnik »

slovenska ilustratorka, pisateljica, scenaristka, režiserka, scenografka in kostumografka, 1946

Eka Vogelnik, rojena v Ljubljani, je diplomirana arhitektka in akademska slikarka, ki se ves čas suka med obema področjema in ju radovedno širi in bogati. Začela je z ilustracijami za otroke, potem je precej slučajno pristala v gledališču kot scenografka in kostumografka in končno vse skupaj povezala v režiji otroških lutkovnih predstav in TV oddaj.

več »

Antoine Volodine »

francoski pisatelj, 1949

Antoine Volodine, francoski pisatelj ruskih korenin, je začel objavljati konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Sprva je sam, zatem pa skupaj s somišljeniki, ki so najverjetneje kar njegovi alter egi, premišljeno gradil posteksotizem, kot je poimenoval literarno gibanje, ki se je razvilo v pravi paralelni literarni svet.

več »

Andy Warhol »

ameriški umetnik, 1928–1987

Andy Warhol, rojen kot Andy Warhola, ni bil le slikar in grafični umetnik, temveč je ustvaril tudi vrsto filmov, med njimi je najbolj znan npr. Chelsea Girls. Vrhunec slave je doživel v poznih šestdesetih in v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, in sicer kot stalni gost svoje Tovarne (The Factory), kamor so zahajali številni slavni umetniki tistega časa.

več »

James D. Watson »

ameriški molekularni biolog, 1928

James D. Watson je leta 1953 čez noč zaslovel, ko je skupaj s fizikom Francisom Crickom odkril zgradbo DNK, molekule, ki je ›ključ življenja‹. V letih 1968–1994 je bil direktor inštituta Cold Spring Harbor Laboratory v New Yorku, ki se je pod njegovim vodstvom razvil v vodilno središče za genetske raziskave.

več »

Andreas Weber »

nemški biolog in filozof, 1967

Andreas Weber je študiral je na univerzah v Berlinu, Freiburgu in Hamburgu, doktoriral pa v Parizu pri Franciscu Vareli. Od leta 1996 kot neodvisen publicist, urednik in svobodni novinar v več nemških revijah (GEO, Greenpeace Magazin) in časopisih (Die Zeit, taz, FAZ) objavlja poljudne in strokovne prispevke ter naravoslovne reportaže.
Z ženo in otrokoma živi v Berlinu.

več »

Alan Weisman »

ameriški novinar in publicist, 1947

Alan Weisman je ameriški znanstveni novinar, publicist ter izredni profesor za novinarstvo in latinskoameriške študije na Univerzi v Arizoni. Svoje komentarje iz številnih držav objavlja v znanstvenih publikacijah. Je tudi urednik dokumentarnih programov na več ameriških radijskih postajah.

več »

Tim Winton »

avstralski pisatelj, 1960

Tim Winton je eden najbolj uveljavljenih sodobnih avstralskih pisateljev, zadnja leta vse pogosteje prevajan tudi v slovenščino (Jezdeci, Hiša na Ulici oblakov, Vdih). Pisati je začel že kot študent, slavo v domovini pa mu je prinesel poetični epski roman Hiša na Ulici oblakov, ki so ga v Avstraliji uspešno prenesli tudi na oder in televizijske ekrane. Sedemnajst avstralskih režiserjev je ravno ekraniziralo tudi njegovo zbirko kratkih zgodb »Preobrat« (The Turning), »tam doli« pa nestrpno pričakujejo izid njegovega romana »Visoko zgoraj, na samem« (Eyrie). Je edini avstralski avtor, ki je že štirikrat prejel nagrado Miles Franklin za najboljši avstralski roman.

več »

Christa Wolf »

nemška pisateljica, 1929–2011

Christa Wolf je eno največjih imen povojne (vzhodno)nemške literature. Bila je članica vladajoče komunistične partije in tudi po združitvi Nemčije še zagovarjala pravilnost humanistične-komunistične ideje, zaradi česar je bila tako pod režimom kot v demokraciji predmet številnih kritik.
V svojih delih kritično obravnava vojne teme in odtujenost modernega življenja v razdeljeni domovini, pogosto pa s poudarjanjem ženske perspektive vnaša v pripovedi dodatno noto kritike patriarhalnih struktur oblasti in nasilja, ki so ustaljene v povojni družbi. Pred Augustom so bile v slovenščino prevedene njene knjige Premišljevanje o Christi T. (1974), Kasandra (1989) in Razdeljeno nebo (2010).

več »

Virginia Woolf »

angleška pisateljica, 1882–1941

Virginia Woolf, ena najpomembnejših predstavnic evropskega modernizma, ki poleg Jamesa Joycea velja za začetnico literarnega postopka toka zavesti pa tudi za klasično predstavnico feminističnega pisanja, se je rodila v Londonu kot tretja izmed štirih otrok zgodovinarja in biografa Leslieja Stephena in njegove žene Julie. Družino, v kateri so živeli še štirje otroci iz prvih zakonov obeh staršev, sta hudo prizadeli smrt Julie Stephen leta 1895, ko je bilo Virginii trinajst let, in starejše sestre leta 1897. Po materini smrti je Virginia doživela prvi duševni zlom, sledila pa mu je dolgotrajna duševna bolezen, ki se ji je občasno povračala vse življenje. Skupaj s sestro in bratoma je po očetovi smrti živela v londonski četrti Bloomsbury, kjer so skupaj s študijskimi kolegi obeh bratov zasnovali vplivno gibanje bloomsburyjevcev. Leta 1912 se je poročila s publicistom in pisateljem Leonardom Woolfom in leta 1915 objavila prvi roman, Izlet na odprto morje. Od leta 1917 sta z možem vodila založbo The Hogarth Press. Na začetku druge svetovne vojne se je, v stalnem strahu pred nemškimi bombardiranji in novicami o novih izgubah, 28. marca 1941 utopila v reki Ouse v bližini svojega doma v Rodmellu v Sussexu.

več »

Lefkios Zafiriu »

ciprski pisatelj, 1948

Lefkios Zafiriu (Λεύκιος Ζαφειρίου) se je rodil v Larnaki na Cipru. Študiral je književnost na univerzi v Atenah in je vse od vrnitve na Ciper zaposlen kot učitelj grške književnosti. Od leta 2004, ko se je tam prvič po turški okupaciji odprla grškociprska šola, uči v grškociprski enklavi Rizokarpaso na skrajnem severovzhodnem delu otoka.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.