Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Tom Turk »

slovenski biolog, 1959

Tom Turk je redni profesor za biokemijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Poklicno se ukvarja z biokemijskimi raziskavami toksinov iz morskih vetrnic in spužev, biologija in ekologija morja pa sta tudi sicer njegovi veliki ljubezni.

več »

Ludvík Vaculík »

češki pisatelj, 1929–2015

Ludvík Vaculík se je rodil v Brumovu na vzhodnem Moravskem. V sedemdesetih in osemdesetih letih, ko ni smel uradno objavljati, je imel odločilno vlogo pri nastanku in razvoju samizdata. Zaradi svoje organizacijske in izdajateljske dejavnosti je bil vse t. i. obdobje normalizacije pod strogim očesom Državne varnosti.

več »

David Valdes Greenwood »

ameriški pisatelj in dramatik

Dramska dela Davida Valdesa Greenwooda so bila uprizorjena na več gledaliških odrih v ZDA in Veliki Britaniji. Bil je kolumnist pri časopisu Boston Globe Magazine, zdaj piše blog za spletni časopis Huffington Post. Poleg knjige Homo domesticus: Notes from a Same-Sex Marriage (2006) je napisal še spominsko pripoved A Little Fruitcake. A Boyhood in Holidays (2007) in esejistično knjigo The Rhinestone Sisterhood (2010). Na Emersonovem kolidžu je več kot 20 let poučeval pisanje, trenutno pa predava angleški jezik na Tuftsovi univerzi v Massachusettsu.

več »

Adriaan van Dis »

nizozemski pisatelj, 1946

Adriaan van Dis (rojen v Bergnu v Severni Holandiji) je nizozemski pisatelj, dolgoletni novinar in televizijski voditelj. Na Amsterdamski univerzi je študiral afrikanščino in nekaj časa preživel v Južnoafriški republiki. Po novinarski karieri se je posvetil pisanju pretežno avtobiografske literature, v kateri obravnava življenje, razpeto med nizozemsko in indonezijsko kulturo; njegovo bibliografijo bogatijo tudi potopisni romani in reportaže.

več »

Birgit Vanderbeke »

nemška pisateljica, 1956

Birgit Vanderbeke se je rodila v Dahmeju v Vzhodni Nemčiji, leta 1961 pa se je njena družina preselila v Zahodno Nemčijo. Od sredine devetdesetih pisateljica živi v Franciji, v Provansi, in novi domovini je posvetila knjigo Navodila za uporabo južne Francije (Gebrauchsanweisung für Südfrankreich, 2002).

več »

Manuel Vázquez Montalbán »

španski pisatelj in pesnik, 1939–2003

Manuel Vázquez Montalbán je bil eden najplodnejših in najbolj vsestranskih španskih literarnih ustvarjalcev druge polovice preteklega stoletja. Bil je pesnik, romanopisec, avtor kratkih zgodb, humorističnih besedil, gledaliških iger in kulinaričnih priročnikov, esejist in politični komentator. Njegov prvi roman Ubil sem Kennedyja (Yo maté a Kennedy) je izšel leta 1972, sledilo pa mu je še več kot 20 romanov, katerih glavni junak je zasebni detektiv Pepe Carvalho.
Poleg te zelo priljubljene serije je napisal tudi nekaj drugih romanov, v katerih se ukvarja z vprašanjem nezmožnosti soočenja s preteklostjo in njeno dediščino.

več »

Vincent Vella »

malteški pisatelj, 1950

Vincent Vella, rojen v Valletti, je uveljavljen malteški dramatik in vodilni avtor kratke proze. Piše tako v malteščini kot v angleščini. Več njegovih del je bilo nagrajenih v domovini in na tujem. Novela Krivda je zmagala na evropskem natečaju za kratko zgodbo (The European Short Story Competition) 1995, Maščevanje pa je bilo v ožjem izboru za mednarodno nagrado za Evropo in Kanado (Commonwealth Foundation Short Story Competition) 1996.

več »

J. Craig Venter »

ameriški znanstvenik, 1946

J. Craig Venter je eden vodilnih znanstvenikov 21. stoletja na področju genomike. Raziskovalno pot je začel na Univerzi v Buffalu ter Inštitutu za raziskave raka Roswella Parka in nadaljeval leta 1984 na Inštitutih za zdravje, kjer je razvil metodo EST za določanje zaporedja genov. Leta 1992 je ustanovil zasebni Inštitut za genomske raziskave – TIGR.

več »

Sergej Verč »

slovenski pisatelj, 1948–2015

Sergej Verč je diplomiral na ljubljanski AGRFT iz gledališke in radijske režije. Režiral je v gledališčih v Trstu, Ljubljani, Kranju in Dubrovniku. Leta 1980 je za režijo Strniševih Žab prejel študentsko Prešernovo nagrado, leta 1988 za dramo Evangelij po Judi Grumovo nagrado, leta 1994 za radijsko režijo celotne Dantejeve Božanske komedije pa nagrado Prešernovega sklada. Leta 1991 je objavil svoj prvi kriminalni roman, Rolandov steber.

več »

Marta Verginella »

slovenska zgodovinarka

Marta Verginella je redna profesorica na Oddelku za zgodovino Univerze v Ljubljani, kjer poučuje občo zgodovino 19. stoletja in teorijo zgodovine. Med temami, ki jih proučuje, sta tudi zgodovina narodno mešanih področij in politična raba zgodovine v obmejnih prostorih.

več »