Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Milena Magnani »

italijanska pisateljica, 1964

Milena Magnani, rojena v Bologni, diplomirana politologinja in sociologinja, že dvajset let dela kot vzgojiteljica in psihiatrinja. Njen prvenec je L'albero senza radici (Drevo brez korenin) iz leta 1993, ki mu je tri leta pozneje sledil roman Delle volte il vento (Včasih veter). Podpisala je tudi nekaj dramaturgij in v revijah objavila nekaj zgodb.

več »

Claudia Schreiber »

nemška pisateljica, 1958

Claudia Schreiber je otroštvo preživela na kmetiji v majhni nemški vasi. Po študiju novinarstva, pedagogike in sociologije je postala novinarka ter radijska in televizijska voditeljica. Zdaj se je posvetila pisanju literarnih del, še vedno pa deluje tudi kot novinarka. Emmina sreča (2003) je drugi izmed treh romanov, ki jih je napisala doslej. V njem je podobe iz kmečkega življenja s posebnim humorjem in svežino povezala v pretresljivo zgodbo, ki kljub nekaterim grotesknim potezam navdihuje in na svojevrsten način opeva življenje.

več »

Martin Suter »

švicarski pisatelj, 1948

Švicarski pisatelj in kolumnist Martin Suter je napisal šest kriminalnih romanov: Small World (1997), Die dunkle Seite des Mondes (»Temna stran Meseca«, 2000), Ein perfekter Freund (»Popolni prijatelj«, 2002), Lila, lila (2004), Der Teufel von Mailand (»Vrag iz Milana«, 2006) in Der letzte Weynfeldt (»Poslednji Weynfeldt«, 2008). Svoje kolumne, ki jih je pisal za različne švicarske časnike, je objavil v zbirkah Business Class (2000) in Huber spannt aus (2005).

več »

Philip Roth »

ameriški pisatelj, 1933–2018

Philip Roth je za Ameriško pastoralo leta 1998 prejel Pulitzerjevo nagrado, v Beli hiši pa mu je bila podeljena Narodna medalja za umetnost. Leta 2002 je dobil najvišje priznanje Ameriške akademije za umetnost in književnost, Zlato medaljo za leposlovje, ki so jo pred njim med drugimi prisodili Johnu Dos Passosu, Williamu Faulknerju in Saulu Bellowu. Dvakrat je prejel Ameriško državno nagrado za književnost, trikrat PEN/Faulknerjevo nagrado za roman in enkrat Nagrado nacionalnega združenja književnih kritikov za roman.

več »

Borut Golob »

slovenski pisatelj, 1973

Borut Golob je nekdaj nesojeni nemcist in rusist in nedavno sojeni novinar in notorični bralec, morda celo notorični Kranjčan. Leta 2009 se je s prvencem SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ kot neznani pojav nenadoma znašel med slovensko literaturo in bralstvom, povzročil kar nekaj prelitega črnila, navdušil na knjižnem forumu in prišel med deseterico za nagrado Kresnik.

več »

Daniel Poliquin »

kanadski pisatelj, 1953

Daniel Poliquin je eden vodilnih kanadskih frankofonskih pisateljev. Z romani in zbirkami kratke proze si je prislužil vrsto uglednih literarnih nagrad in nominacij, po romanu L'écureuil noir (Črna veverica, 1995; nagrada Le Droit, nominacija za Governor General's Award) je bil posnet tudi film, precej prahu pa je leta 2000 dvignil z obsežnim esejem o quebeškem nacionalizmu Le roman colonial (Kolonialni roman).

več »

Nadine Bismuth »

kanadska pisateljica, 1975

Nadine Bismuth, rojena v Montrealu, je študirala francosko in quebeško književnost. Kot avtorica se je uveljavila že s svojo prvo knjigo, zbirko kratkih zgodb Les gens fidèles ne font pas les nouvelles (»O zvestih ljudeh se ne govori«, 1999), za katero je prejela dve kanadski literarni nagradi.

več »

Paul Torday »

angleški pisatelj, 1946–2013

Paul Torday je študiral angleško književnost na kolidžu Pembroke v Oxfordu. Naslednjih trideset let je delal v tehničnih strokah in industriji, potem pa se otresel poslovnih odgovornosti, da bi uresničil svoje dolgoletne sanje – pisati. Na literarno prizorišče je burno vstopil s svojim prvim romanom, Muharjenje v Jemnu (Salmon Fishing in the Yemen, 2007), ki je v hipu postal uspešnica in bil pozneje objavljen v devetnajstih državah.

več »

Thomas Glavinic »

avstrijski pisatelj, 1972

Romanopisec in esejist Thomas Glavinic je eden najuspešnejših avstrijskih pisateljev mlajše generacije. Doslej je objavil sedem romanov, prvega pri komaj šestindvajsetih. Za kriminalni roman Morilec s kamero (Kameramörder, 2001) je prejel nagrado Friedricha Glauserja, z romanoma Kako je treba živeti (Wie man leben soll, 2004) in Delo noči (Die Arbeit der Nacht, 2006) pa se je uvrstil na vrh seznama najboljših romanov po izboru kritikov ORF.

več »

Gonçalo M. Tavares »

portugalski pisatelj, 1970

Gonçalo M. Tavares, ki je začel redno objavljati leta 2001 in že pred dopolnjenimi 35 leti prejel vrsto najuglednejših literarnih nagrad, velja danes za enega najpomembnejših predstavnikov sodobne portugalske književnosti. Leta 2002 je začel pod skupnim naslovom Soseska objavljati krajše pripovedi, poimenovane po svojih priljubljenih pisateljih; šest – Gospod Valéry, Gospod Henri, Gospod Juarroz, Gospod Brecht, Gospod Calvino, Gospod Kraus in Gospod Walser – jih je v knjigi Gospodje izšlo tudi v slovenščini (2008).

več »