E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Myron Levoy »

ameriški pisatelj, pesnik, dramatik, 1930

Myron Levoy se je rodil in odraščal v New Yorku, kjer se dogaja veliko njegovih zgodb. V njegovih delih, v katerih so v ospredju obrobni liki, se ne želi zoperstaviti le predsodkom in rasizmu, temveč tudi težavam ob odkrivanju lastne identitete, sebstva in obstoja. Del Myronovega političnega angažmaja je tudi aktivno prisostvovanje v ameriškem gibanju za mir, o čemer priča tudi njegova udeležba na mirovnem protestu v New Yorku junija 1982. Myronov dosedanji opus zajema pesmi, gledališka dela, roman, več kratkih zgodb za otroke, slikanico in dve mladinski deli.
Čarovnica s Četrte ulice je bila njegova prva knjiga za mlade bralce. »Najprej sem napisal zadnjo zgodbo – za svoje otroke – potem pa sem počasi dodajal še druge, vse iz okolja, ki ni bilo dosti drugačno od tistega, v katerem sem odraščal,« pripoveduje pisec.

več »

Nick Cave »

avstralski pisatelj, pesnik, glasbenik, pevec, 1957

Oče učitelj književnosti. Mati knjižničarka. Sin pisatelj. Če v bistvu ne bi bil glasbenik z dvema romanoma. Ali pa romanopisec s premalo časa za vse talente. Če ne bi bil neuvrstljiv. Glasba je njegova rdeča nit, kjerkoli je, karkoli počne. Njegov svet je gnusen z razlogom, in črn, tako se mu riše, pa naj piše o čemerkoli. To si priznava: »Gojim nekako melanholičen pogled na svet. In gnus do njega. Ne morem se ga znebiti. Svet je gnusen. O tem ni debate.«
Dokler ne vstopi ustvarjanje in umetnost, kjer njegova domišljijska luč prične tleti. Meni, da so poezija, likovna umetnost, glasba nekakšen protistrup naravi sveta, temu, kar kot ljudje počenjamo s planetom. Protistrup njegovemu gnusu. In svoje mesto je skozi leta spoznanja našel tudi za Boga: »Včasih je težko pogledati svet in se vprašati, kje na tem svetu obstaja Bog. Morda obstaja v poeziji in umetnosti in naravi, takih stvareh.«

več »

Martin E. P. Seligman »

ameriški psiholog, 1942

Dr. Martin E. P. Seligman je profesor psihologije, predsednik Centra za pozitivno psihologijo na državni univerzi v Pensilvaniji ter nekdanji predsednik Ameriškega združenja psihologov in njegove enote za klinično psihologijo. Preučuje zlasti motivacijo, depresijo, optimizem in pesimizem.

več »

Jan Jacob Slauerhoff »

nizozemski književnik, 1898–1936

Slauerhoff velja za enega pomembnejših ustvarjalcev nizozemske književnosti. V njegovem delu so opazne izrazite vsebinske in slogovne sledi starejših obdobij – realizma in nove romantike –, idejno pa je mestoma blizu svojim sodobnikom, poglavitnim nizozemskim avantgardistom.
Rodil se je v Friziji, severnonizozemski provinci, ki slovi po jezerih in pomorščakih, pa tudi po samosvojih, upornih prebivalcih. Kot astmatik je bil vse od rane mladosti šibkega zdravja.
Bil je nemirnega duha, v življenju ga je vodila predvsem želja po svobodi in dogodivščinah. Prvič je z ladjo odpotoval na tuje že med študijem.

več »

Henrik Ibsen »

norveški dramatik, 1828–1906

Ta znameniti norveški književnik in gledališčnik je znan predvsem po svojih družbenokritičnih realističnih dramah, ki veljajo za enega izmed viškov evropske realistične dramatike. So najvplivnejše in najpogosteje uprizarjane po Shakespearjevih. Stebri družbe so bili prvič uprizorjeni na Danskem leta 1877 in z njimi je Ibsen tudi zunaj Skandinavije doživel večje mednarodno priznanje.

več »

Jeroen Olyslaegers »

belgijski pisatelj, 1967

Flamski avtor Jeroen Olyslaegers se je že kot študent germanistike priključil udarnejšim gledališkim skupinam in se pozneje uveljavil kot scenarist, prevajalec, dramaturg in igralec. Leta 1994 je presenetil s proznim prvencem Navel (»Popek«), v katerem je ostro nastopil proti sodobni »medijski« družbi, ki se izgublja v pehanju za kapitalom. Tudi z naslednjo zbirko kratke proze Il faut manger (»Treba je jesti«, 1996) se je v slogu velikih flamskih klasikov lotil obračunavanja s flamsko zgodovino in njeno dediščino v postmoderni dobi.

več »

Sebastian Barry »

irski pisatelj, pesnik in dramatik, 1955

Barry je pisateljsko pot začel leta 1982 z romanom Macker's Garden. V naslednjih treh letih je izdal pesniški zbirki The Water Colourist (1983) in The Retorical Town (1985), sledila pa je drama The Pentagonal Dream (1986). Zatem se je posvetil romanopisju in dramatiki ter doslej objavil šest romanov in štirinajst dram. Svoje pisateljsko poslanstvo je zaznamoval kot avtor, ki skozi neponovljivo, bizarno in nezavidljivo usodo svojih literarnih junakov razkriva pozabljene izseke iz irske zgodovine prejšnjega stoletja. Poleg tega problematizira podedovane napake, ki so se dogajale znotraj irskih družin, dvomljivo vlogo katoliške cerkve pri vzpostavljanju nove irske republike, nečloveško ravnanje institucij za mentalno oskrbo ter probleme, kot so posilstvo, umor, samomor, izdajstvo in verolomstvo.

več »

Carl Sagan »

ameriški astronom in astrofizik, eksobiolog, 1934–1996

Carl Edward Sagan je poučeval na Harvardovi univerzi, deloval na Smithsonovem astrofizikalnem observatoriju, bil od leta 1971 profesor na Univerzi Cornell in predstojnik Laboratorija za raziskave planetov. V svoji karieri je interdisciplinarno raziskoval mnoge probleme s področij astronomije, astronavtike, fizike in biologije; pomemben je njegov prispevek k uveljavitvi eksobiologije (iskanja zunajzemeljskega življenja) kot znanstvene discipline.
Brez Carla Sagana bi si težko predstavljali razvoj radioastronomskega iskanja nezemeljske inteligence (SETI). Svetovnemu občinstvu se je vtisnil v spomin s svojo 13-delno dokumentarno serijo Vesolje (Cosmos: A Personal Voyage), ki je izšla tudi v knjižno prilagojeni različici. Pozneje je nase opozoril z znanstvenofantastičnim romanom Stik, ki je leta 1997 prišel na velika platna v podobi filma Roberta Zemeckisa z Jodie Foster in Matthewom McConaugheyjem v glavnih vlogah.

več »

Claudio Magris »

italijanski pisatelj, 1939

Claudio Magris se je rodil v Trstu. Je profesor nemške književnosti, izvrsten poznavalec srednjeevropske kulture in prevajalec. Poleg romanov piše tudi eseje in drame. Prejel je številne pomembne literarne nagrade in priznanja, mdr. nagrade Bagutta, Strega (za Mikrokozmose), Vilenica (2009), nagrado asturijskega princa za književnost.

več »

Zoran Benčič »

slovenski glasbenik in pisatelj, 1972

Zoran Benčič živi v Velenju. Po srednji šoli je opravil dva nekajletna tečaja in postal komunalni inženir in diplomirani ekonomist. Vedno si je želel postati detektiv, a mu doslej to ni uspelo. Tako ali tako bi bil hitro razrešen vseh dolžnosti zaradi podkupljivosti in nagnjenja k alkoholizmu (to trdijo njegovi prijatelji in nihče ne ve, ali se šalijo ali mislijo resno).

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.