Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Inga Ābele »

latvijska pisateljica, 1972

Inga Ābele, rojena v Rigi, kjer tudi živi, je ena najuspešnejših in najbolj priznanih pripadnic najmlajše pisateljske generacije v Latviji. Ko je leta 1999 izšel njen prozni prvenec, zbirka kratkih zgodb Pokriti vodnjak (Akas majas), je njen starejši pisateljski kolega in literarni kritik Guntis Berelis zapisal: »Če je že prva knjiga tako dobra, kaj še lahko pričakujemo v prihodnje?«

več »

Kenneth M. Adams »

ameriški psiholog

Dr. Kenneth M. Adams je psiholog z licenco in klinični direktor posvetovalnice Kenneth M. Adams and Associates v predmestju Detroita v Michiganu. Poleg aktivne klinične prakse tudi predava po vsej državi, vodi delavnice in svetuje na področjih zlorabe otrok, disfunkcionalnih družin in zasvojenosti s seksualnostjo. Je certificiran terapevt za zasvojenost s seksualnostjo (CSAT), supervizor CSAT in moderator usposabljanja CSAT ter praktik na področju desensibilizacije in reprogramiranja s premikanjem oči (EMDR). Je član Ameriškega psihološkega združenja, Michiganskega psihološkega združenja, Društva za spodbujanje seksualnega zdravja (SASH) in Mednarodnega inštituta za travme in strokovnjake s področja zasvojenosti (IITAP).

več »

Aravind Adiga »

indijski novinar in pisatelj, 1974

Aravind Adiga se je rodil v Čenaju. Študiral je angleško književnost na Univerzi Columbia v New Yorku in na Univerzi v Oxfordu. Piše recenzije, kot novinar pa je sprva pisal predvsem o finančnih temah.
Roman Beli tiger (The White Tiger, 2008) je njegov prvenec. Z njim je dosegel izjemen uspeh – prejel je eno najpomembnejših literarnih nagrad, nagrado Man Booker.

več »

Ajshil »

grški traged, 525–456 pr. n. št.

Ajshil je bil doma iz Elevzine. Velja za utemeljitelja atiške tragedije. Sodeloval je v bojih proti Perzijci na Maratonskem polju in v Salamini. Tragedije je začel pisati okoli leta 500, prvo zmago na tragiškem agonu je dosegel leta 484, leta 468 pa ga je prvič premagal mlajši Sofokles.

več »

Boris Akunin »

ruski pisatelj, 1956

Moskovski pisatelj, jezikoslovec, kritik, esejist in prevajalec iz japonščine Boris Akunin se je rodil v Gruziji kot Grigorij Čhartišvili. Svoj prvi detektivski roman v seriji o bistroumnem Erastu Fandorinu z naslovom Azazel (v slovenščino preveden kot Fandorin) je izdal leta 1998 in kmalu zatem doma in v svetu zaslovel kot eden tistih avtorjev, ki pišejo najinteligentnejše kriminalke – sam jim pravi »kriminalke za intelektualce«.

več »

Svetlana Aleksijevič »

beloruska pisateljica, 1948

Novinarka, ki že nekaj desetletij piše kroniko Glasovi utopije, je doslej izdala pet knjig, v katerih »mali človek« pripoveduje o času in samem sebi. Z njimi je ustvarila poseben žanr – polifoni izpovedni roman, v katerem se iz majhnih zgodb poraja velika zgodba, zgodba o 20. stoletju. Posamezni knjigi posveti več let, od štiri do sedem, se srečuje, pogovarja in zapisuje besede sogovorcev, ki jih je navadno med petsto in sedemsto.

več »

Martin Amis »

britanski pisatelj, 1949

Eden popularnejših britanskih avtorjev je veliko pozornost vzbudil že s svojim prvim delom – romanom The Rachel Papers, za katerega je pri komaj štiriindvajsetih letih prejel nagrado Somerseta Maughama. Njegov sedmi roman, Časovna puščica (Time's Arrow, 1991; sl. prev. 1997), je prišel v ožji izbor za Bookerjevo nagrado.

več »

Reinaldo Arenas »

kubanski pisatelj, 1943–1990

Reinaldo Arenas se je rodil na podeželju v vzhodni pokrajini Kube, v bližini mesta Holguín. Komaj štirinajstleten se je pridružil Castrovim upornikom. Po zmagi Castrove revolucije se je izšolal za agrarnega knjigovodjo, kasneje za urbanista. V literarnem smislu je bil samouk, začel je pisati kot mladostnik, leta 1968 je bil njegov prvenec Celestin pred zoro (ki je izšel 1969) nominiran za nagrado Kubanskega društva pisateljev.

več »

Steven Bach »

ameriški producent, predavatelj in biograf, 1938–2009

Bach, ki je bil dober poznavalec filmske umetnosti, je dolga leta deloval kot glavni izvršni producent slovitega ameriškega filmskega studia United Artists, kjer je dodobra spoznal naravo filmske produkcije. O filmskih študijah je predaval na Univerzi Columbia in na kolidžu v Benningtonu.
Bralci ga poznajo po njegovih biografskih delih o Marlene Dietrich (Marlene Dietrich. Life and Legend, 1992), Mossu Hartu (The Dazzler. The Life and Times of Moss Hart, 2001) in Leni Riefenstahl (Leni. The Life and Work of Leni Riefenstahl, 2007).

več »

Antonín Bajaja »

češki pisatelj, 1942

Antonín Bajaja, po poklicu zootehnik, je bil do leta 1991 zaposlen v kmetijstvu. Potem je delal kot novinar, urednik, publicist, urednik radia Svobodna Evropa in vodil tečaje kreativnega pisanja. Piše predvsem romane in tudi poetična, lirska besedila: Govoriti je srebro (1982), Dvoboji (1988), Pastorale (1994), Po volčje (2003), Na lepi modri Dřevnici (2009). Za roman Po volčje je dobil leta 2004 ugledno češko nagrado magnesia litera.

več »