Avtor

Inga Ābele

Inga Ābele

latvijska pisateljica, 1972

Inga Ābele, rojena v Rigi, kjer tudi živi, je ena najuspešnejših in najbolj priznanih pripadnic najmlajše pisateljske generacije v Latviji. Ko je leta 1999 izšel njen prozni prvenec, zbirka kratkih zgodb Pokriti vodnjak (Akas majas), je njen starejši pisateljski kolega in literarni kritik Guntis Berelis zapisal: »Če je že prva knjiga tako dobra, kaj še lahko pričakujemo v prihodnje?« Že leto pozneje je navdušila občinstvo in kritike z dramo Temni jeleni (Tumšie breži) in pesniško zbirko Pragmatičarka noči (Nakts pragmatiķe). Leta 2003 se je predstavila s kar dvema dramama, Jasmin (Jasmīns) in Bodljikava trava (Dzelzszāle), ter romanom Ogenj ne prebudi (Uguns nemodina); leta 2004 je izšla zajetna knjiga njenih kratkih zgodb Zapiski iz zasneženega časa (Sniega laika piezīmes), leta 2006 pa dnevniki z naslovom Vzhodno od sonca in severno od zemlje (Austrumos no saules un ziemelos no zemes). Ābelejeva, samostojna pisateljica, po izobrazbi dramaturginja, piše tudi snemalne knjige in scenarije, po drami Temni jeleni je bil posnet tudi film. Je dvakratna dobitnica najvišje latvijske, tako imenovane Letne nagrade za literaturo – leta 2003 za dramatiko in 2004 za drugo zbirko kratke proze.

Knjige

na vrh strani

Tihožitje z granatnim jabolkom »

Inga Ābele »

Prizorišče večine del Inge Ābele je Riga s širšo okolico, kjer živi skoraj polovica vsega latvijskega prebivalstva. Prestolnico, ki je bila v različnih zgodovinskih obdobjih pomembno kulturno središče ne samo za Latvijce, ampak tudi za Nemce, Švede in Ruse, v teh zgodbah spoznamo v ne najbolj bleščeči podobi: blokovska naselja na obrobju, kjer se nič ne dogaja, in zadušljivo ozračje mestnih ulic, polno avtomobilskih izpuhov …
Protagonisti v zgodbah Inge Ābele se mučijo v zapletenih in marsikdaj razglašenih odnosih; avtorico zanimajo prikrita čustva, ki jih ni mogoče dojemati z razumom in logiko, in skrivnosti podzavesti, ki se dajo le tenkočutno in nagonsko naslutiti.

več »