Avtor

Aravind Adiga

Aravind Adiga

indijski novinar in pisatelj, 1974

Aravind Adiga se je rodil v Čenaju. Študiral je angleško književnost na Univerzi Columbia v New Yorku in na Univerzi v Oxfordu. Piše recenzije, kot novinar pa je sprva pisal predvsem o finančnih temah.
Roman Beli tiger (The White Tiger, 2008) je njegov prvenec. Z njim je dosegel izjemen uspeh – prejel je eno najpomembnejših literarnih nagrad, nagrado Man Booker. Istega leta je izšla še njegova zbirka kratkih zgodb Med atentatoma (Between the Assassinations). V njih opisuje obdobje med letoma 1984 in 1991, ki sta ju zaznamovala atentata na predsednico vlade Indiro Gandhi in njenega sina Radživa Gandhija.
V svojih delih Adiga brez zadržkov in olepšav prikazuje življenje v Indiji in vsa njegova nasprotja. Poudarjen je občutek nepravičnosti, ki revne ljudi potiska na obrobje družbe, Adigi pa uspe to podati na zelo privlačen in včasih tudi humoren način.

Knjige

na vrh strani

Beli tiger »

Aravind Adiga »

Beli tiger je najredkejša žival v džungli, tako redka kot glavni junak Balram, ki mu je uspelo spremeniti svojo usodo in iz reveža postati milijonar. Svojo življenjsko zgodbo podaja sam, v dolgem pismu kitajskemu predsedniku vlade, ki prihaja na obisk v Indijo. V sedmih nočeh pripoveduje o sebi in hkrati razmišlja o svetu, ki ga obdaja. Ker je doživel Indijo z različnih vidikov, spoznavamo vse njene plasti: revno podeželje, kjer so neizobraženi ljudje ujeti v tradicionalne oblike družbenih odnosov.

več »