Avtor

Boris Akunin

Boris Akunin

ruski pisatelj, 1956

Moskovski pisatelj, jezikoslovec, kritik, esejist in prevajalec iz japonščine Boris Akunin se je rodil v Gruziji kot Grigorij Čhartišvili. Svoj prvi detektivski roman v seriji o bistroumnem Erastu Fandorinu z naslovom Azazel (v slovenščino preveden kot Fandorin) je izdal leta 1998 in kmalu zatem doma in v svetu zaslovel kot eden tistih avtorjev, ki pišejo najinteligentnejše kriminalke – sam jim pravi »kriminalke za intelektualce«. Leta 2003 je bil s tem romanom na seznamu kandidatov za nagrado britanske Zveze pisateljev kriminalk. Doslej je objavil dvanajst knjig o Fandorinu, vsaka predstavlja drugo podzvrst detektivskega romana. Dogajanje vseh je postavljeno v čas proti koncu 19. stoletja.

Knjige

na vrh strani

Leviatan »

Boris Akunin »

Zgodba se odvija na krovu nadstandardne križarke Leviatan, ki plove v Indijo. Ladja je tako imenitna, da je mogoče potovati bodisi v prvem ali drugem razredu – tretjega ni. V enem izmed salonov-jedilnic za najpremožnejše potnike je zbrana pisana druščina.

več »

Ahilova smrt »

Boris Akunin »

Mladi kolegijski prisednik Erast Petrovič Fandorin se po več letih bivanja na Japonskem vrne v Moskvo. S svojim zvestim pomočnikom Maso se po naključju nastani v istem hotelu kot njegov stari znanec general Soboljev. Vendar mu srečanje s Soboljevom ni usojeno: naslednje jutro izve, da je general ponoči umrl. Smrt je sumljiva že zato, ker je bil t. i. Beli general, narodni junak iz rusko-turške vojne, star komaj 40 let in na vrhuncu svojih moči.

več »