Avtor

Svetlana Aleksijevič

Svetlana Aleksijevič

beloruska pisateljica, 1948

Novinarka, ki že nekaj desetletij piše kroniko Glasovi utopije, je doslej izdala pet knjig, v katerih »mali človek« pripoveduje o času in samem sebi. Z njimi je ustvarila poseben žanr – polifoni izpovedni roman, v katerem se iz majhnih zgodb poraja velika zgodba, zgodba o 20. stoletju. Posamezni knjigi posveti več let, od štiri do sedem, se srečuje, pogovarja in zapisuje besede sogovorcev, ki jih je navadno med petsto in sedemsto. S svojimi deli se dotika tako občutljivih tem, da se je morala zagovarjati že pred sodiščem (zaradi pričevanj iz sovjetsko-afganistanske vojne v knjigi Dečki iz cinka, 1989). Černobilsko molitev je napisala že leta 1997, vendar ji je pri prejšnjih izdajah cenzura prepovedala objaviti nekatere dele. V celoti, z vsemi pogovori, ki jih je vključila, je knjigo izdala šele leta 2006.
Prevodi njenih del so izšli v številnih državah po vsem svetu, po njenih knjigah pa so bile uprizorjene tudi gledališke predstave: Černobilsko molitev so uprizorili že v Veliki Britaniji, na Švedskem in v Franciji. Za svoje knjige je prejela več literarnih nagrad v Rusiji ter v tujini, na primer Herderjevo nagrado leta 1999 in nagrado kritikov v ZDA leta 2006.

Knjige

na vrh strani

Černobilska molitev »

Kronika prihodnosti

Svetlana Aleksijevič »

Knjiga Černobilska molitev (Чернобыльская молитва) je posvečena jedrski nesreči, vendar je ta dogodek zanjo le izhodišče – po avtoričinih besedah to ni knjiga o Černobilu, temveč o svetu po Černobilu. Beremo jo lahko kot molitev posebne vrste, ki se posveča spominu na žrtve in preživele na samosvoj način, z neizprosnim in nazornim prikazom grozljivih posledic nesreče.

več »