Avtor

Martin Amis

Martin Amis

britanski pisatelj, 1949

Eden popularnejših britanskih avtorjev je veliko pozornost vzbudil že s svojim prvim delom – romanom The Rachel Papers, za katerega je pri komaj štiriindvajsetih letih prejel nagrado Somerseta Maughama. Njegov sedmi roman, Časovna puščica (Time's Arrow, 1991; sl. prev. 1997), je prišel v ožji izbor za Bookerjevo nagrado. Hiša srečanj (House of Meetings, 2006) je njegov drugi roman o zločinih stalinizma (po romanu Koba the Dread).
Za Amisovo pisanje je značilno prepletanje moralizma in ironije, črnega humorja in provokativnosti ter to, kar je sam poimenoval kot postmodernistična zvijačnost. Od leta 2007 je profesor kreativnega pisanja na Univerzi v Manchestru.

Knjige

na vrh strani

Hiša srečanj »

Martin Amis »

Pripovedovalec, štiriinosemdesetletni letni veteran Rdeče armade, leta 2004 odpotuje v gulag, kjer je bil po drugi svetovni vojni po naključju zaprt skupaj s svojim polbratom. Na potovanju obuja spomine ter se znajde na stičišču preteklih in sedanjih izkušenj, ki jih beremo v obliki dolgega pisma njegovi posvojenki. Podobno stičišče je bila nekdaj Hiša srečanj – baraka v taborišču, namenjena zakonskim obiskom, v kateri sta se za nekaj ur srečala dva svetova, zunanji in taboriščni.

več »