Avtor

Antonín Bajaja

češki pisatelj, 1942

Antonín Bajaja, po poklicu zootehnik, je bil do leta 1991 zaposlen v kmetijstvu. Potem je delal kot novinar, urednik, publicist, urednik radia Svobodna Evropa in vodil tečaje kreativnega pisanja. Piše predvsem romane in tudi poetična, lirska besedila: Govoriti je srebro (1982), Dvoboji (1988), Pastorale (1994), Po volčje (2003), Na lepi modri Dřevnici (2009). Za roman Po volčje je dobil leta 2004 ugledno češko nagrado magnesia litera.
Pretežno vsa Bajajeva dela, tudi roman Po volčje, se dogajajo na podeželju na Valaškem, na severovzhodnem delu Češke republike oz. na Moravskem. Bajaja gradi svoje zgodbe in značajske profile svojih junakov predvsem na družinskih odnosih in dednih vezeh, na povezavi podeželskega človeka z naravo.

Knjige

na vrh strani

Po volčje »

(romanet o volkovih, ljudeh in naravnih pojavih)

Antonín Bajaja »

V romanu Po volčje živalski svet s svojo totalno poezijo in homogenostjo volčjega presega predvidljivo človeškost. Tudi tukaj gre za spoj in soobstoj starega in novega, za iskanje harmonije v podeželskem okolju in njegovem koloritu, za duhovno zorenje, za predajanje modrosti iz roda v rod, za konglomerat totalne sedanjosti, ki se razpreda v preteklost in prihodnost in posrka vase vse vidike in razsežnosti bivanja ter vsa duhovna obzorja.

več »