Avtor

Renato Baretić

hrvaški pisatelj, pesnik, novinar, 1963

Baretić, (bolj ali manj) asimiliran Dalmatinec, je tudi scenarist in sestavljavec vprašanj za televizijske kvize. Slovenskim bralcem se je priljubil s proznim prvencem Osmi poverjenik (2003; v slovenščini 2006), romanom, ki je prvič v hrvaški zgodovini osvojil vse letne literarne nagrade za prozo (mdr. nagrada Kiklop za prozno delo leta). Med drugim lahko o bremenu uspeha prvega romana, ki vpliva na pisanje in branje naslednjih, beremo v njegovem tretjem romanu Hotel Grand (2008).
Leta 2008 je (v literarni reviji Rp./Lirikon21, št. 19/20) v slovenščini izšel tudi izbor pesmi iz njegovih zbirk Besede iz žepov (1998) in Komu bova pošiljala razglednice (2005).
Baretić je koscenarist TV-nadaljevanke Novo doba in filma Kaj je moški brez brkov.
V različnih hrvaških revijah je dvajset let objavljal TV-kritike; izbor teh kolumn je leta 2005 izšel v knjigi Kadrovi kadra. Od leta 2008 je kolumnist in komentator tednika Nacional.

_______

Intervjuji:

Iva Kosmos: »Jaz sem antiblogalist, ne antiglobalist!«, Dnevnik, 3. 5. 2011
Melita Forstnerič Hajnšek: Sanader je spam in Bush je spam, Večer, V soboto, 5. 3. 2011
Boštjan Tadel: Ljudje imajo potrebo po kulturi, Pogledi, 9. 3. 2011

Knjige

na vrh strani

Hotel Grand »

Renato Baretić »

Okvirna zgodba romana pripoveduje o odraščanju v družini, ki se med vojno po razpadu Jugoslavije nekje v Dalmaciji preživlja z vodenjem javne hiše. O tem piše nekdo, ki se z imenom Condoleezo periodično oglaša na literarnem blogu, ki ga piše Julio. Condoleezo si želi komentarjev glede obrtniške izvedbe, ker pa gre za blog, dobi tudi vse kaj drugega (kot je na internetnih forumih pač v navadi).

več »