Avtor

Tahar Ben Jelloun

Tahar Ben Jelloun

maroško-francoski pisatelj, 1944

V Franciji živeči Tahar Ben Jelloun je mednarodno uveljavljen francosko pišoči avtor iz Maroka. Večkrat so ga označevali kot posrednika med arabskim in evropskim svetom. Po pesniških začetkih je pisal pravljično poetizirano prozo, pozneje pa jo je domišljijsko vpel v stvarnejši pripovedni okvir. Prav dopolnjujoča se romana Otrok peska (1985) in Sveta noč (1987) predstavljata idealno ravnotežje v tem razvoju. V slovenščino sta prevedena še knjiga za otroke Kako sem hčerki razložil rasizem (1997) in roman Ta slepeča odsotnost svetlobe (2001), zaradi katerega so mu v javnosti očitali, da je izrabil šokantno zgodbo intervjuvanca, nekdanjega maroškega zapornika.
Tahar Ben Jelloun je dobitnik številnih književnih nagrad, mdr. Goncourtove (za Sveto noč) in nagrade IMPAC.

Knjige

na vrh strani

Sveta noč »

Tahar Ben Jelloun »

Zgodba pripoveduje o Ahmedu-Zahri, osmi hčeri v hiši brez moškega potomca, ki jo oče, da bi si zagotovil naslednika, ob rojstvu razglasi za sina. Ahmed-Zahra šele po očetovi smrti začne odkrivati svojo žensko naravo in se tako znajde razpeta med dve identiteti, med videz in resnico.

več »

Domov »

Tahar Ben Jelloun »

Domov je zgodba priseljenskega delavca Mohameda, ki je po štiridesetih letih marljivega dela v Franciji tik pred upokojitvijo, ki se je prav nič ne veseli, saj ne zna zapustiti svoje delavnice. V nelagodju pred novim položajem dela nekakšen pregled svojega življenja in med množico spominov se vpletajo njegovi razmisleki pobožnega muslimana, ki ne mara fanatičnih skrajnosti; ki ga skrbi stopnjevanje nasilja v priseljenskih predmestjih; in ki se sprašuje o svojih otrocih, ki so prevzeli francosko nacionalnost, si »pofrancozili« imena in jih ne zanimajo več maroške korenine in tradicija. Nazadnje se odloči, da se vrne v rodno vas, kjer namerava zgraditi hišo, dovolj veliko za vso njegovo družino.

več »