Avtor

Ádám Bodor

Ádám Bodor

madžarski pisatelj, 1936

Ádám Bodor, rojen v Cluju (Kolozsvár, Romunija), velja za največjega živečega madžarskega novelista. Šestnajstletnega so za dve leti zaprli zaradi razpečevanja protikomunističnih letakov. Študiral je teologijo, delal je v cerkvenem arhivu, pozneje v prepisovalski in prevajalski pisarni. Leta 1965 je objavil prvo novelo. Leta 1968 je postal svobodni pisatelj. Po preselitvi na Madžarsko leta 1982 je do upokojitve delal v Budimpešti pri založbi Magvető kot lektor in odgovorni urednik.
Piše kratko prozo in romane. Doslej je objavil deset del: Priča (A tanú, 1969), Plus minus en dan (Plusz-mínusz egy nap, 1974), Prihod na sever (Megérkezés északra, 1978), Kakšen sploh je prelaz? (Milyen is egy hágó?, 1980), Gorovje Zangezur (A Zangezur hegység, 1981), Evfrat pri Babilonu (Az Eufrátesz Babilonnál, 1985), Okraj Sinistra (Sinistra körzet, 1992), Nazaj k uharici (Vissza a fülesbagolyhoz, 1992), Nadškofov obisk (Az érsek látogatása, 1999), Vonj po ječi (A börtön szaga, 2001). Po njegovih delih so posneli pet filmov.
Bodor je dobitnik številnih nagrad in priznanj, mdr. je prejel Madžarsko literarno nagrado (2002) in Kossuthovo nagrado. Leta 2003 so roman Okraj Sinistra v Španiji razglasili za najboljši tuji roman.
Bodor je aprila 2010 gostoval v Ljubljani v okviru prireditve Literarne identitete Evrope.

Knjige

na vrh strani

Okraj Sinistra »

Ádám Bodor »

Bodor je nagonski pisatelj, o sebi pravi, da sploh nima pravega pisateljskega ustroja, ni grafoman, saj razmišlja v podobah in situacijah, se predaja občutenju in občutkom, sledi vonju in ga opisuje, se prepušča neoprijemljivemu, skrivnostnemu navdihu, ki je »duša novele«, in pusti, da ga domišljija žene proti takim pokrajinam, kjer se giblje zmeraj bolj domače. Čeravno sluti, o čem namerava pisati, »se notranja pokrajina novele razkrije med ustvarjalnim postopkom«. Prepušča se presenečenjem, saj se zgodba oblikuje po svoji naravi, izmišljene osebe oživijo in živijo svoje življenje, ničesar ne koncipira vnaprej, vse se oblikuje s pisanjem samim. In to je zanj največji čar. Verodostojnost pisatelja je v njegovi sugestibilnosti, v kolikšni meri lahko bralec sprejme njegova videnja in kaj je sam sposoben v tem videti, ob tem doživeti.

več »