Avtor

Heinrich Böll

nemški pisatelj, 1917–1985

Heinrich Böll je eden najpomembnejših nemških pisateljev druge polovice 20. stoletja. Svoja prva prozna dela je objavljal že kmalu po vojni, ki jo je sicer preživel kot vojak vermahta, končal pa kot ameriški vojni ujetnik.
Po koncu vojne kalvarije je pred mladim in talentiranim pisateljem zazevala srhljiva praznina na mestu, ki ga je prej dolga stoletja zapolnjevala pregovorna nemška dostojnost in pravičnost: opazil je kričečo hinavščino še dovčerajšnjih podpornikov režima, ki so se pod novo oblastjo potuhnili, nato pa v preobleki kot demokrati skušali po svoje krojiti družbo; soočil se je z lastno preteklostjo in za nazaj nedoumljivim dejstvom udeležbe pri ultimativnem zlu; in znašel se je pred uničeno, poteptano ter fizično razrušeno domovino, ki jo je bilo v vseh smislih treba graditi na novo.
Heinrich Böll je tako postal eden najvidnejših avtorjev nemške povojne ›literature ruševin‹. Poleg številnih kratkih zgodb, ki navdušujejo z neprizanesljivo ostrino in humanistično pretanjenostjo, je drugega za drugim izdajal svoje velike romane: Kje si bil, Adam (1951), In ni rekel niti besede (1953), Hiša brez varuhov (1954), Biljard ob pol desetih (1959), Klovnovi pogledi (1963), Skupinska slika z gospo (1971), Skrbno obleganje (1979) in Ženske pred rečno pokrajino (1985). Z vsem svojim literarnim in družbenim delovanjem je naposled prepričal tudi Švedsko akademijo, ki mu je leta 1972 kot prvemu Nemcu po vojni podelila Nobelovo nagrado za književnost.

Knjige

na vrh strani

Kaj bo iz tega fanta? »

ali Nekaj s knjigami

Heinrich Böll »

Nemški literarni ›papež‹ Marcel Reich-Ranicki je leta 1979 s svojo kritiko romana Skrbno obleganje dokaj vznejevoljil avtorja, nobelovca Heinricha Bölla. Na tega so takrat pritisnile tudi zdravstvene težave in težko se je še loteval novega pisanja. Kljub temu ga je prav Reich-Ranicki (ki je sicer Böllovo pisanje in tudi njegovo zunajliterarno, ›aktivistično‹ dejavnost globoko spoštoval) nagovoril, naj vendar ponovno sede k pisalnemu stroju ter napiše kaj o svojem mladostništvu in šolanju v času Tretjega rajha.
Böll je sledil tej sugestiji in spisal krajše besedilo Kaj bo iz tega fanta?, ki je najprej izhajalo v podlistkih, leta 1981 pa prvič še v knjižni obliki.

več »