Avtor

T. C. Boyle

ameriški pisatelj, 1948

T. Coraghessan Boyle se je rodil v mestecu Peekskillu v zvezni državi New York. Leta 1968 je diplomiral iz angleščine in zgodovine na Državni univerzi New York v Potsdamu, na Univerzi Iowa je leta 1974 magistriral, leta 1977 pa doktoriral iz britanske književnosti 19. stoletja. Od leta 1978 je član Oddelka za angleški jezik na Univerzi Južna Kalifornija.
Boyle velja za enega od najbolj produktivnih, duhovitih in pronicljivih pripovedovalcev na ameriškem literarnem prizorišču. Napisal je 22 romanov in zbirk kratke proze. Je dobitnik številnih ameriških in mednarodnih nagrad. Za svoj tretji roman, World’s End (1987), je prejel ugledno PEN/Faulknerjevo nagrado, za roman The Tortilla Curtain (1995) pa francosko nagrado Médicis za najboljši tuji roman. Velja tudi za enega najbolj cenjenih ameriških piscev kratkih zgodb; izdaja jih v zbirkah in objavlja v vodilnih ameriških časopisih (The New Yorker, Harper’s, Esquire magazine, The Atlantic Monthly, Playboy, The Paris Review, GQ, Antaeus, Granta, McSweeney’s), zanje je med drugim prejel šest nagrad O. Henryja in PEN/Malamudovo nagrado, s svojo zadnjo zbirko Wild Child & Other Stories (2010) pa je bil nominiran za mednarodno nagrado Franka O'Connorja. Knjige T. C. Boyla so prevedene v več kot 30 jezikov.

Obiščite avtorjevo spletno stran.

Knjige

na vrh strani

Ženske »

T. C. Boyle »

Vsebina romana je zasnovana na življenju enega izmed največjih arhitektov 20. stoletja. Avtor se loteva zapletenega osebnega in poklicnega življenja znamenitega in nadvse samosvojega arhitekta Franka Lloyda Wrighta, ki ga svet pozna zlasti po poslopju Guggenheimovega muzeja in hiši Fallingwater, postavljeni na slapu, poznavalci pa še po številnih drugih arhitekturnih mojstrovinah.
Okvirno zgodbo zapisuje Wrightov fiktivni japonski učenec, izrisuje pa se zlasti skozi oči štirih žensk, ki so usodno zaznamovale njegovo življenjsko pot: predane Catherine Tobin, samosvoje, mamilom vdane kiparke Maude Miriam Noel, feministke Mamah Borthwick Cheney in črnogorske plesalke Olgivane Lazović Miljanov, ob kateri se je ustalil in z njo ostal vse do smrti.

več »