Avtor

Peter Carey

avstralski pisatelj, 1943

Peter Carey, Avstralec iz Bacchus Marsha, sam pravi, da morda ne bi postal pisatelj, če bi zanj imeli delo doma (starša sta prodajala avtomobile). Študij naravoslovja je pustil in največ delal pri oglaševalski agenciji, kjer je spoznal prve pisatelje. Čeprav se rad pohvali, da do osemnajstega leta ni prebral nobene knjige, so ga potem hitro navdušili Joyce, Beckett, Faulkner in Kafka. Živel je v Bellingnu in Sydneyju ter se v začetku devetdesetih let preselil v New York, kjer je začel poučevati kreativno pisanje na Hunter Collegeu. Potem ko se je v osemdesetih uveljavil, so se uspehi kar vrstili, med drugim je dvakrat dobil Bookerjevo nagrado (Oscar and Lucinda, 1988, in True History of the Kelly Gang, 2001).

Knjige

na vrh strani

Tatvina, ljubezenska zgodba »

Peter Carey »

Tatvina, ljubezenska zgodba je roman o umetnosti, prevarah, ponaredkih in ljubezni. Nekoč slavni slikar se, ko ga spustijo iz zapora, znajde v tuji hiši nekje v avstralskem zakotju skupaj z zaostalim bratom, za katerega mora skrbeti.

več »

Oscar in Lucinda »

Peter Carey »

Panoramični roman Oscar in Lucinda je po kritiški presoji eden od vrhov v literarnem opusu mednarodno priznanega avstralskega pisatelja Petra Careyja. Podlaga zgodbe je široko zasnovan prikaz Avstralije v drugi polovici 19. stoletja in vzporedno tudi viktorijanske Anglije tistega časa. Peter Carey z razkošnimi opisi, zaradi katerih velja za literarnega dediča Charlesa Dickensa, in hkrati z vnosi groteskno komičnega, ki so njegov edinstven avtorski podpis, v kolonialistični prostor pete celine z njegovo tradicionalno moralo na eni strani in vrvečo poslovno nezasitnostjo na drugi, postavi svoja glavna lika, Oscarja in Lucindo.

več »