Avtor

Emmanuel Carrère

francoski pisatelj, 1957

Emmanuel Carrère, eden najbolj uveljavljenih sodobnih francoskih pisateljev, scenarist in režiser, se posveča tako dokumentarnemu kot literarnemu pisanju. Po diplomi na slovitem pariškem Institut d'études politiques (t. i. SciencesPo) se je sprva posvečal filmski kritiki in njegova prva knjiga je monografija o Wernerju Herzogu (1982), leto pozneje pa je že izšel njegov prvi roman Jaguarjeva prijateljica (L'amie de jaguar, 1983). Njegovo življenje in delo je pomembno zaznamovala ruska zgodovina (ena od njegovih literarnih uspešnic je tudi knjiga Ruski roman (Un roman russe). Ob tem, da je potomec ruskih emigrantov, je nedvomen tudi intelektualni vpliv njegove matere Hélène Carrère d'Encausse, fr. zgodovinarke in mednarodno uspešne avtorice zgodovinskih del o Rusiji.
Kot pisatelj Carrère vseskozi ohranja vzporednico filmske in književne ustvarjalnosti. Novinarska »beležnica« in filmska »kamera« poskrbita, da se bralcu nič ne izmuzne in se ga hkrati nenačrtno globlje dotakne. Gre za izčiščeno soočanje z resničnostjo, v kateri sodelujemo kot neposredni pričevalci. Zato ni presenetljivo, da so po večini njegovih romanov (tudi po romanu Drugi in jaz) posneli film.
Carrère je dobitnik številnih literarnih nagrad, mdr. Fémina, nagrade bralcev revije L'Express, nagrade Marie Claire du roman d'émotion, priznanja Crésus itn. Za svoj zadnji roman, Limonov, je dobil Renaudotovo nagrado (2011).

Knjige

na vrh strani

Drugi in jaz »

Emmanuel Carrère »

V romanu nam avtor podaja dve zgodbi o pretresljivosti smrti, ki sta pomembno posegli v njegovo življenje. Čeprav sta zgodbi na videz nepovezani, ju med drugim tesno poveže pisateljeva pričevalska, sčasoma pa tudi doživljajska vpletenost. Zanj postaja tuje življenje ogledalo, v katerem se odslikava njegovo lastno bivanje in povratno vpliva na oživljanje njegovega intimnega razmerja ter na njegov odnos do drugih.

več »