Avtor

Daniel Chavarría

kubanski pisatelj urugvajskega rodu, 1933

Daniel Chavarría živi na Kubi že od leta 1969 in o sebi pravi, da je kubanski pisatelj. Preden je začel pisati, je opravljal številne poklice, nazadnje je poučeval latinščino in staro grščino. V svojih romanih sledi tradiciji južnoameriških pisateljev, kot je Márquez, vendar z več optimizma in svežine. Napisal jih je več kot deset, med najbolj znanimi in prevajanimi je Adiós muchachos (1994), ki je preveden tudi v slovenščino (2008). Za roman Kibelino oko (1993) je dobil štiri literarne nagrade. Je zadnji dobitnik kubanske nacionalne književne nagrade.

Knjige

na vrh strani

Kibelino oko »

Daniel Chavarría »

Leta 430 pred Kristusom so v brezno Baratron vrgli nekega Kibelinega duhovnika, ker je posvečeval atenske ženske v misterij Velike matere bogov.
Tako avtor v predgovoru pojasni enega od glavnih sprožilcev, ki so navdihnili zgodbo o Kibeli in njenem očesu.
Roman z epsko širino in hkrati pretanjeno strukturo posameznih prizorov postavi pred bralca Atene v petem stoletju pred našim štetjem, v čas Periklove vladavine in Sokratove modrosti. Kibelino oko, dragotina iz ametista in obsidiana ali oniksa, je epicenter, okoli katerega se spletajo, zapletajo, prepletajo in nato vse burneje vozlajo zgodbe.

več »