Avtor

Leonard Cohen

Leonard Cohen

kanadski pesnik in pisatelj, 1934–2016

Leonard Cohen, ena najuglednejših in najbolj spoštovanih osebnosti popularne glasbe, je s svojimi pesmimi, ki so bliže šansonu kot rocku in v katerih je besedilo vedno pomembnejše od vsega drugega, pa tudi z enkratno izvedbo, na glasbeno prizorišče stopil hkrati z rockom, čeprav z njim nikoli ni imel kaj dosti skupnega. Toda Cohen je bil predvsem pesnik in njegov literarni opus je tako svojstven in izrazit, da ga kanadska književnost neobotavljivo šteje med svoje najpomembnejše predstavnike. Izdal je deset pesniških zbirk in dva romana, oba v šestdesetih letih: Najljubšo igro in Lepe zgubljence, po mnenju strokovnjakov vrhunec v kanonu svetovnega in kanadskega postmodernizma. Kot glasbenik in pesnik je ustvarjal še po sedemdesetem letu: leta 2006 je po trinajstih letih premora objavil pesniško zbirko, sredi leta 2008 pa se je odpravil na prvo veliko turnejo po petnajstih letih.

Multimedija

na vrh strani

Knjige

na vrh strani

Najljubša igra »

Leonard Cohen »

Ljubiteljem glasbe in poezije Leonarda Cohena v romanu Najljubša igra (1963) ne bo težko prepoznati verzov iz pesniške zbirke The Spice-box of Earth (»Škatla z začimbami Zemlje«, 1961), ki jih je položil pod pero Lawrencea Breavmana. Z Breavmanom, glavnim protagonistom romana, pa si Cohen poleg pesmi deli še marsikaj: judovsko poreklo, očetovo smrt, nevrotično mater, Westmount, Montreal in reko St. Lawrence, deško in pozneje moško prijateljstvo, prve ljubezni, ženske …

več »

Lepi zgubljenci »

Leonard Cohen »

Lepi zgubljenci so ljubezenska zgodba, psalm, črna maša, spomenik, satira, molitev, krik, zemljevid poti skozi divjino, šala, neokusen izziv, halucinacija, dolgčas, neznaten prikaz bolne virtuoznosti, jezuitski traktat, oranžen posmeh, skatološka luteranska ekstravaganca, skratka zagatno religiozen ep enkratne lepote.

več »

Knjiga milosti »

Leonard Cohen »

Cohen je Knjigo milosti, za mnoge poznavalce eno svojih najboljših del, izdal leta 1984, ko je dopolnil petdeset let. Sestavlja jo petdeset besedil – pesmi v prozi – v dveh skoraj enakih delih. Pesmi so napisane kot psalmi ali molitve – z njimi želi izpovedati svojo duhovno in moralno prenovo, izraziti šibkost, žalost in krivdo, ko se sooča s tem, kar se sprva zdi podobno nedoumljivemu vesolju.

več »