Avtor

Paul Davies

Paul Davies

britanski teoretski fizik, 1946

Paul Davies je mednarodno priznan kozmolog, astrobiolog in pisec znanstvene literature. Za njim je že bogata akademska kariera na več univerzah v Veliki Britaniji, Avstraliji in ZDA, danes pa je profesor na Državni univerzi v Arizoni in predstojnik tamkajšnjega Inštituta za raziskovanje temeljnih konceptov znanosti (Beyond). Leta 2005 je postal vodja novoustanovljene Znanstvene in tehnološke delovne skupine pri projektih SETI.
Za svoje plodovito znanstveno delo (kvantna teorija polja v ukrivljenem prostorčasu, astrobiologija, izvor življenja, usoda vesolja ipd.) ter publicistično dejavnost (več kot 20 strokovnih in poljudnostrokovnih knjig) je prejel več nagrad, med njimi Kelvinovo medaljo londonskega Fizikalnega inštituta (2001) in Faradayevo nagrado Kraljeve družbe (2002), nagrado Eureka v Avstraliji, že leta 1995 pa Templetonovo nagrado v ZDA. Njemu v čast so asteroid 1992 OG preimenovali v 6870 Pauldavies.

Knjige

na vrh strani

Zlatolaskina uganka »

Vesolje po meri človeka

Paul Davies »

Paul Davies se v Zlatolaskini uganki dotika nekaterih temeljnih kozmoloških vprašanj, ki človeštvu že od nekdaj burijo domišljijo in kratijo spanec. Še več; kot se za uganko spodobi, je to knjiga vprašanj, zasoljenih z osupljivimi spoznanji:
● Zakaj je naš planet – v primerjavi z bližnjo soseščino v Osončju – tako neverjetno primeren za vznik, razvoj in razcvet življenja v nepopisno bogastvo biotske raznovrstnosti?

več »