Avtor

Radka Denemarková

češka pisateljica, 1968

Radka Denemarková, češka pisateljica, literarna zgodovinarka, scenaristka, prevajalka in dramaturginja, je slovenskim bralcem že dobro znana. Po doktoratu iz semiotike se je zaposlila na Inštitutu za češko literaturo pri Češki akademiji znanosti, hkrati pa kot lektorica in dramaturginja delala v praškem gledališču Divadlo Na Zábradli. Od leta 2004 je samozaposlena v kulturi. Objavlja študije o gledališču, prevaja iz nemščine (študije, gledališke igre, prozo) in piše scenarije za televizijske dokumentarce.
Pozornost strokovne in bralske javnosti je zbudila že z romanesknim prvencem Pa vprašam, kdo to tolče (A já pořád kdo to tluče, 2005). Roman Denar od Hitlerja (Peníze od Hitlera, 2006) in »faktografski roman« Smrt, ne bo te strah ali zgodba Petra Lébla (Smrt nebudeš se báti aneb příběh Petra Lébla, 2008) sta bila nagrajena s prestižno češko nagrado Magnesio Litero (2007, 2009). Leta 2011 je izdala roman Kobold, ki se prosto navezuje na predhodni knjigi Jaz pa vprašam, kdo to tolče in Denar od Hitlerja. Z njim avtorica zaključuje svojo trilogijo o srednjeevropskem 20. stoletju.

Knjige

na vrh strani

Denar od Hitlerja »

(poletni mozaik)

Radka Denemarková »

V romanu Denar od Hitlerja vzporedno odkrivamo dve zgodbi iste junakinje. Ena se dogaja leta 1945, druga pa 2005. Šestnajstletna Gita se po vojni iz koncentracijskega taborišča vrne v rodno vas. V hiši svojih staršev naleti na tuje ljudi, v vasi pa vlada obsedno stanje – ljudje so vzeli oblast v svoje roke in Giti komaj uspe odnesti celo kožo. Čez šestdeset let, v času po sprejetju zakona o denacionalizaciji, se protagonistka v rojstni kraj vrne kot častitljiva doktorica Lauschmannova v spremstvu odvetnika.

več »

Kobold »

Radka Denemarková »

Z romanom Kobold, ki se navezuje na knjigi Jaz pa vprašam, kdo to tolče in Denar od Hitlerja, je Radka Denemarková zaokrožila svojo trilogijo o srednjeevropskem 20. stoletju.
Roman je sama opredelila takole:
»Kobold (Presežki nežnosti in Presežki ljudi) je dvojni roman. Dve zgodbi v eni knjigi kakor dva naravna elementa – voda in ogenj, ki pretaljuje videno. Ali pa dve reki, ki se zlivata v en tok? To je knjiga o oblikah nepremagljive ljubezni in prefinjenega nasilja. O tem, kako človeško eksistenco vnaprej določa družina, v katero se rodimo, ali ideologija, v katero se namočimo.

več »