Avtor

Jean Echenoz

Jean Echenoz

francoski pisatelj, 1947

Jean Echenoz se je rodil v Orangeu. Študiral je sociologijo in gradbeništvo.Echenozevo mladost so močno zaznamovali literatura – predvsem detektivski romani –, film in džez. Vse te elemente lahko zasledimo tudi v njegovem literarnem ustvarjanju. Prvi roman, Greenwichev poldnevnik (Le Méridien de Greenwich), je objavil leta 1979. Odtlej približno vsaka tri leta izda nov roman: Cherokee (1983) naj bi bil razmajan detektivski roman (ki si je prislužil nagrado Médicis), Malajska avantura (L'Equipée malaise, 1986) pustolovski roman, Jezero (Lac, 1989) vohunski roman in Mi trije (Nous trois, 1992) preplet najrazličnejših žanrov in referenc, literarnih in filmskih stereotipov, med katerimi se že sem in tja oglaša le napol poučeni, ironični prvoosebni pripovedovalec. Visoke blondinke (Les Grandes blondes, 1995) so verjetno najboljši zgled »geografskega romana«, kakor svoje romane označuje sam Echenoz v nasprotju z zgodovinskimi romani, ki jih pišejo drugi, sledi mu roman Leto dni (Un an, 1997), nekakšen delček puzzla, vstavljen v dve leti poznejši Grem (Je m'en vais, 1999), ki je bil nagrajen z Goncourtovo nagrado. Sledita še romana Pri klavirju (Au piano, 2003) in Ravel (2006), ki kljub realnemu zgodovinskemu junaku nima ničesar skupnega z zgodovinskim ali biografskim romanom.
Leta 2006 je Echenoz za svoje ustvarjanje dobil Veliko literarno nagrado Paul Morand.

Knjige

na vrh strani

Grem »

Jean Echenoz »

Osrednja tema vseh Echenozovih romanov je odhod, potovanje junakov, ki hočejo ubežati teži določenega kraja. A premik se vedno izkaže za neuspešnega, saj se izteče v vrnitev k enakemu ali v tavanje. V daljnih deželah ni nič eksotičnega, polne so enakega in običajnega, drugost je povsod in nikjer: skratka, nikjer ni kaj videti.
Takšen je tudi Félix Ferrer, junak romana Grem, v katerem se prepletata policijska in pustolovska intriga. Ferrer je nosilec pustolovskega romana, ki se počasi izkaže za prav nič pustolovskega. Potovanje na daljni sever je monotono, dolgočasno, polno banalnih nevšečnosti, belina ledene plošče je turobna, izničujoča in prav nič spektakularna. Odkritje zaklada zamrznjenih antikvitet pa vzbudi komaj kaj razburjenja.

več »

14 »

Jean Echenoz »

Kratki roman 14 govori o prelomnem letu 1914 in o tistem, kar ga je najbolj zaznamovalo – »veliki vojni«. Prva svetovna vojna pa ni zaznamovala samo celotnega toka svetovne zgodovine, ampak hkrati tudi nešteto življenj navadnih ljudi, ki so se znašli v njenem vrtincu. V romanu spremljamo pet moških, poklicanih v vojsko, in žensko, ki čaka, da se dva izmed njih vrneta. Drobci njihovih zgodb prikazujejo vojno od znotraj in od blizu, v človeškem merilu, namesto velikih bitk je v središču boj posameznika, ki se skuša prebiti iz dneva v dan v povsem novih razmerah, ki so grozljivejše, kot si je prej kdorkoli lahko predstavljal.

več »