Avtor

Jennifer Egan

ameriška pisateljica, 1962

Jennifer Egan se je rodila v Chicagu, odraščala v San Franciscu in študirala v Pennsylvaniji ter v Cambridgeu v Veliki Britaniji. V študentskih dneh je veliko potovala, pogosto samo z nahrbtnikom, in sicer po Kitajski, državah nekdanje Sovjetske zveze, Japonski ter večini evropskih držav. Na temelju teh izkušenj sta nastala njen prvenec, zbirka kratkih zgodb Smaragdno mesto (Emerald City, 1993), in njen prvi roman Nevidni cirkus (The Invisible Circus, 1995). V New York je prišla leta 1987 in ob pisanju opravljala vrsto priložnostnih služb. Danes z možem in dvema otrokoma živi v Brooklynu, poleg pisanja pa se ukvarja tudi z novinarstvom; za svoje prispevke v reviji New York Times Magazine je prejela več stanovskih nagrad.
Egan se je z drugim romanom Poglej me (Look at me, 2001) leta 2001 uvrstila med finaliste za ameriško državno nagrado za književnost, njen tretji, Trdnjava (The Keep, 2006), pa je že postal ameriška uspešnica. Njeno najodmevnejše delo doslej pa je zadnji roman Tatovi na obisku (The Visit of the Goon Squad, 2010). Z njim je najprej prišla v ožji izbor za PEN/Faulknerjevo nagrado, potem se nagrade kar vrstijo: nagrada Nacionalnega združenja književnih kritikov, Pulitzerjeva nagrada, nagrada časnika Los Angeles Times ... Leta 2012 je bila tudi finalistka za nagrado IMPAC. (Foto: © Pieter M. Van Hattem/Vistalux)

jenniferegan.com

Knjige

na vrh strani

Tatovi na obisku »

Jennifer Egan »

Jeniffer Egan je v Tatovih na obisku spletla nekakšno mrežo intimnih pripovedi, v katero se je zapletel čas ameriških osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja, nanj pa sta pripeti tudi sodobnost in bližnja prihodnost. Poglavja tako lahko beremo tudi kot samostojne zgodbe, ki sestavljajo nekakšno celovito kompozicijo, zgrajeno okoli nekoč uspešnega glasbenega menedžerja Bennieja v krizi srednjih let in njegove pomočnice Sashe, ki se poskuša ozdraviti kleptomanije, ter njunih prijateljev, sorodnikov in ljubezni. Posamezni glasovi vstopajo v knjigo s svojimi motivi in se prepletajo z osnovno melodijo, časovni preskoki iz zgodbe v zgodbo, podobno kot menjavanje različnih pripovednih slogov, pa določajo ton in ritem knjige.

več »