Avtor

Juan Eslava Galán

španski pisatelj, 1948

Juan Eslava Galán, rojen v Arjoni, je profesor angleškega jezika in književnosti. Doktoriral je iz srednjeveške zgodovine, s katero se pogosto ukvarja v svojih literarnih delih. Piše zgodovinske razprave, romane in pesmi, prevedel je tudi pesmi T. S. Eliota. Za vrsto zelo uspešnih romanov, v katerih prepleta zgodovinsko tematiko s fantazijo in misterioznostjo, uporablja psevdonim Nicholas Wilcox.
Prejel je več nagrad, za roman En busca del unicornio (»Iskanje samoroga«, 1987) tudi ugledno špansko literarno nagrado Planeta. Roman Mula (La mula) je izšel leta 2003, o španski državljanski vojni pa je Eslava Galán napisal tudi razpravo Una historia de la guerra civil que no va a gustar a nadie (»Zgodovina španske državljanske vojne, ki ne bo nikomur všeč«, 2005).

Knjige

na vrh strani

Mula »

Juan Eslava Galán »

Juan Castro Pérez je preprost mular, ki se je znašel sredi španske državljanske vojne. Želi si le, da bi življenje ostalo takšno, kakršno je od zmeraj poznal – da bi lahko še naprej mirno služil prijaznemu markizu. Njegove vojne dogodivščine dobijo poseben cilj, ko najde izgubljeno mulo, saj jo namerava po koncu vojne na skrivaj obdržati zase in s tem pomagati družini. Mula, ki jo poimenuje Valentina, postane njegova najbližja družabnica in zanjo je pripravljen tvegati tudi svoje življenje.

več »