Avtor

Jesus Ferrero

Jesús Ferrero

španski pisatelj, 1952

Jesús Ferrero, španski romanopisec, pesnik, dramatik, esejist in publicist, se je rodil v Zamori. Leta 1981 je objavil svoj prvi roman Bélver Yin, ki ga obravnavajo vsa literarnozgodovinska dela in o katerem je dobršen del tedanje kritike menil, da pomeni rojstvo novega španskega romana; prejel je tudi nagrado mesta Barcelone. V poznejših delih – najbolj znana so Opium (1986), Dopplerjev efekt (El Efecto Doppler, 1990), Lady Pepa (1988), Alis Divji (Alis el Salvaje, 1991), Kraljestva v spopadu (Los reinos combatientes, 1991) in Skrivnost bogov (El secreto de los dioses, 1993) – se Ferrero ni odmaknil ne od poudarka na zgodbi ne od značilnih daljnih ali domišljijskih prizorišč, zasnoval pa je tudi posebnega junaka, ki je neodvisen in deluje v svojem okolju nenavadno. Za svoja dela, tudi poezijo, je prejel veliko nagrad. Po Amadorju je napisal še vrsto romanov, denimo Zadnjo gostijo (El último banquete, 1997), Trinajst vrtnic (Las Trece Rosas, 2003) in Angele iz brezna (Ángeles del abismo, 2005), omenimo pa še zanimivost, da sta skupaj s Pedrom Almodóvarjem napisala scenarij za enega prvih režiserjevih filmskih uspehov Matador (1986).

Knjige

na vrh strani

Amador ali pripoved srečnega človeka »

Jesús Ferrero »

Ferrerovo delo Amador ali pripoved srečnega človeka nam že s svojim naslovom daje slutiti, s kakšnim likom se bomo v njem srečali. Avtor je ob izidu romana izjavil: »Bil sem sit preobilja nezadovoljnih, obupanih junakov, ki gojijo zamero do sveta.« In res se Amador precej razlikuje od književnih junakov, ki mukoma preživljajo »prekletstvo« in »razbolelost«. Prav zaradi njegovega vedrega značaja je delo med bralci zbudilo zavidljivo veliko zanimanja in dobilo lepo število odličnih kritik.
Amador ljubi življenje takšno, kot ga doživlja, navzlic vsem nesrečam in bedi, ki mu jih je namenilo nebo, zase meni, da je rojen pod srečno zvezdo. Bralci smo do njegovega pogleda sprva skeptični. Rodi se v zaporu, živi po revnih delavskih okoljih, pri sorodnikih, ki jim je deveta briga, v popravnem domu in dolgočasnih predmestjih. Njegovo prijazno, pozitivno tolmačenje dogodkov imamo lahko za obrambni mehanizem, ki mu pomaga preživeti.

več »