Avtor

Ladislav Fuks

Ladislav Fuks

češki pisatelj, 1923–1994

Fuks, eden največjih čeških prozaistov 20. stoletja, je mojster psihološke proze s tematiko človekove tesnobe zaradi nesvobode in nasilja. Rodil se je v Pragi kot edinec v družini, ki je zaradi očetovega položaja (visok policijski uradnik) živela precej izolirano. Odraščajoči Ladislav se je počutil osamljenega in izločenega iz družbe. Ob izbruhu druge svetovne vojne se je kot gimnazijec soočil z usodo svojih sošolcev Judov, kar ga je zelo prizadelo. V koncentracijskih taboriščih so poleg Judov izginjali Romi, homoseksualci ... In prav v vojnih časih se je sam začel zavedati homoseksualne usmerjenosti, zato je zelo dobro poznal občutke strahu, tesnobe in ogroženosti. Po vojni je študiral filozofijo, psihologijo in umetnostno zgodovino. Leta 1949 je doktoriral.
Svoj leposlovni prvenec, roman Gospod Theodor Mundstock, je izdal šele pri štiridesetih in požel velik uspeh. Tedaj se je odločil za poklic svobodnega književnika, ki ga je opravljal plodnih dvajset let.
Zanima ga predvsem temna plat človekove duše, tisto, kar se skriva pod masko, ki jo vsakdo nosi pred družbo in se je morda niti ne zaveda.

Knjige

na vrh strani

Sežigalec trupel »

Ladislav Fuks »

Dogajalni okvir romana je postavljen v Prago tik pred drugo svetovno vojno – za češko zgodovino prelomni leti 1938 in 1939. Gospod Kopfrkingl, uslužbenec v krematoriju, je na začetku romana zgleden, moralno neoporečen državljan. Je vzoren mož in oče, abstinent, ne kadi in nima rad le ljudi, temveč tudi živali.

več »