Avtor

Andrej Gelasimov

ruski pisatelj, 1965

Andrej Valerijevič Gelasimov, po rodu Sibirec iz Irkutska, je po izobrazbi filolog in gledališki režiser. V letih 1996–1997 je delal kot pripravnik na britanski univerzi Hall, v letih 1988–1998 je bil docent na katedri za angleško jezikoslovje Jakutske univerze, predaval je stilistiko angleškega jezika in analizo leposlovnega besedila. Od leta 2002 živi v Moskvi.
V Rusiji je čez noč postal literarna zvezda: njegova črtica Rosna leta (Nežnyj vozrast), ki jo je leta 2001 objavil na spletu, je bila izbrana za najboljšo kratko zgodbo leta. Najbolj pa je zaslovel z romanom Leto prevar (God obmana), ki je izšel leta 2003 in bil kmalu preveden v številne tuje jezike.
Posebno priljubljen je Gelasimov v Franciji, francoska revija Lire ga je celo vključila v seznam petdesetih mladih obetavnih avtorjev, ki bodo definirali svetovno književnost 21. stoletja.
Druga pomembnejša dela so: noveli Fox Mulder je podoben prašiču (Foks Malder pohož na svin'ju) in Žeja (Žažda) ter romana Hiša na Ozjorni (Dom na Ozërnoj) in najnovejši roman za otroke Prstan belega volka (Kol'co Belogo Volka).
Za roman Stepski bogovi (Stepnye bogi) je leta 2009 prejel nagrado Nacionalni bestseller.
Za pisavo Gelasimova so značilni kratki stavki, zgoščena pripoved, pogovorni jezik. Njegovi junaki so pogosto mladostniki na bolečem prehodu iz otroštva v odraslost. Njihovi značaji se jasno izrišejo v situacijah in dialogih. Zaradi vsega tega Gelasimovu pravijo tudi ›ruski Salinger‹.
Njegova dela so prevedena v angleščino, nemščino, francoščino, španščino, kitajščino, srbščino, estonščino, latvijščino, katalonščino, madžarščino, češčino, švedščino in hebrejščino.
Kot svoje literarne vzornike Gelasimov navaja Williama Faulknerja, Josipa Brodskega in Ernesta Hemingwaya.
Nagrade:
Nagrada Apolona Grigorjeva (2003)
Nagrada revije Oktober (Oktjabr') (2003)
Nagrada Študentski booker (2004)
Prix de la Découverte au Salon du livre de Paris (2005)
Nacionalni bestseller (2009)
Ekranizacija:
Po romanu Leto prevar so pred kratkim posneli film.
Gelasimov je napisal scenarij po svoji noveli Žeja.

_______

Intervjuji:

Lijana Dejak: Bil je Tolstoj, in konec. In Dostojevski. Saj je to dovolj, Pogledi, 11. 5. 2011
Borut Petrović Jesenovec: V Sloveniji bi pisal manj živčne knjige, Objektiv, Dnevnik, 23. 4. 2011
Tadej Košmrlj: Evropa osebno!, Val 202, 20. 4. 2011
Goran Dekleva: Sobotno branje, Radio Slovenija, 1. program, 16. 4. 2011

Knjige

na vrh strani

Leto prevar »

Andrej Gelasimov »

Zakaj Leto prevar? Leta 1998, ko se roman dogaja, so v Rusiji prišle na dan finančne in gospodarske prevare prejšnjih let, večina bank je propadla, inflacija je bila astronomska, država je bila na robu bankrota. V tem splošnem ozračju laži in prevar tudi junaki romana ves čas vlečejo drug drugega za nos.
Leto prevar je mladinski roman, ki pripoveduje o enem letu v življenju najstnika Sergeja (Serjože) in ima štiri dele: Pomlad, Poletje, Jesen in Zima. Serjožev oče, novopečen ruski bogataš, najame mladega fičfiriča Mihaila (Mišo), da bi Serjožo odtrgal od računalnika in ga, kot povzame Miša, ›naučil piti, tepsti se, kurbati se, skratka, da bi iz njega naredil človeka‹.

več »