Avtor

Emilio Gentile

italijanski pisatelj in zgodovinar, 1946

Ta svetovno priznani znanstvenik je zaslovel predvsem s svojimi študijami o političnih religijah, za katere so mu leta 2003 na univerzi v Bernu podelili nagrado Hansa Sigrista. Deluje kot docent na rimski univerzi La Sapienza, sodeluje s časopisi in revijami ter predava po vsem svetu.
Njegov opus obsega več kot 20 knjig. Poleg že omenjenih študij o sakralizaciji politike je objavil več del o totalitarizmih na splošno, najbolj pa ga privlači »kratko 20. stoletje« oziroma zgodovina fašizma: »Po skoraj devetdesetih letih od prihoda v zgodovino in po več kot pol stoletja od odhoda z vodilnega položaja v politični aktualnosti se zdi fašizem še vedno skrajno skrivnosten pojav, ki se kljub deset tisočim knjigam, ki so mu bile posvečene in mu jih še vedno posvečajo, izmika utesnitvi v jasno in razumsko zgodovinsko definicijo.«

Knjige

na vrh strani

Fašizem »

Zgodovina in interpretacije

Emilio Gentile »

Knjigo lahko opredelimo kot življenjsko delo Emilia Gentileja: v njem je združil ugotovitve, zbrane v tridesetih letih raziskovanja, ter obdelal fašizem prav z vseh vidikov.
Knjigo sestavljata dva različna, a dopolnjujoča se dela. Prvi del je uvod v zgodovino in tolmačenje fašizma. V njem je orisan zgodovinski profil italijanskega fašizma v letih 1919–1945, obenem pa so sintetično osvetljene glavne interpretacije fašističnega pojava, izdelane v 20. stoletju.

več »