Avtor

Thomas Glavinic

Thomas Glavinic

avstrijski pisatelj, 1972

Romanopisec in esejist Thomas Glavinic je eden najuspešnejših avstrijskih pisateljev mlajše generacije. Doslej je objavil sedem romanov, prvega pri komaj šestindvajsetih. Za kriminalni roman Morilec s kamero (Kameramörder, 2001) je prejel nagrado Friedricha Glauserja, z romanoma Kako je treba živeti (Wie man leben soll, 2004) in Delo noči (Die Arbeit der Nacht, 2006) pa se je uvrstil na vrh seznama najboljših romanov po izboru kritikov ORF. Roman To sem vendar jaz se je leta 2008 uvrstil med šest finalistov za Nemško književno nagrado. Glavinicev zadnji roman je Življenje želja (Das Leben der Wünsche, 2009). Glavinic piše tudi radijske igre in reportaže.

Multimedija

na vrh strani

Knjige

na vrh strani

Delo noči »

Thomas Glavinic »

Začetek julija, nekje sredi Dunaja, povsem navadno jutro. Vsaj tako se Jonasu sprva zdi. Do trenutka, ko stoji na postaji in zaman čaka na avtobus, se to jutro ni razlikovalo od prejšnjih juter.
Kam so vsi izginili? V mestu ni žive duše, telefoni zvonijo v prazno. Da bi ugotovil, kaj se je zgodilo, Jonas prečeše mesto, državo, polovico Evrope. So izginili drugi ali je v nekakšno vmesno časovno dimenzijo zataval on? Pot iskanja odgovorov polagoma odstira in drami spomine, strahove in mračne prepade človeškega bivanja. V čem je smisel lastnine, dosežkov in statusa, če si edini človek na svetu?

več »

To sem vendar jaz »

Thomas Glavinic »

Glavni junak romana To sem vendar jaz (Das bin doch ich, 2007) je pisatelj z imenom Thomas Glavinic. Z dobršno mero humorja, samoironije in optimizma se sooča z majhnimi in velikimi ovirami na svoji življenjski poti, ki jo deli z ženo Else in s sinkom Stanislausom ter s prijateljem in pisateljskim kolegom Danielom (v njem prepoznamo slavnega pisatelja Kehlmanna, avtorja Izmere sveta).

več »