Avtor

Borut Golob

Borut Golob

slovenski pisatelj, 1973

Borut Golob je nekdaj nesojeni nemcist in rusist in nedavno sojeni novinar in notorični bralec, morda celo notorični Kranjčan. Leta 2009 se je s prvencem SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ kot neznani pojav nenadoma znašel med slovensko literaturo in bralstvom, povzročil kar nekaj prelitega črnila, navdušil na knjižnem forumu in prišel med deseterico za nagrado Kresnik. Z novim romanom Raclette prihaja okrepljen in poživljen, kar utegne pripomoči k boljšemu poznavanju neznanega pojava; bognedaj tudi dokončni definiciji. Res pa je statistika njegovih del očitna: sproščena obilna zafrkancija v finomehanično kratkih stavkih.

_______

Intervjuji:

Nejc Jemec: Borut Golob s črnim humorjem nad tegobe življenja, Val 202, Nedeljski gost, 12. 1. 2014

Knjiga priznanj: Borut Golob, Airbeletrina, 7. 7. 2013

Tanja Jaklič: Nominiranci za Delovo nagrado kresnik: Borut Golob, Delo, 28. 5. 2013

Patricija Maličev: Humorna distanca nam pomaga preživeti, Delo, Sobotna priloga, 23. 2. 2013

_______

Nominiranec za najboljši roman leta 2012 o tem, kaj je bilo pri pisanju romana Raclette najlažje in kaj je bilo najtežje. (Delo, 27. 5. 2013)

Knjige

na vrh strani

Raclette »

Borut Golob »

Po knjigi SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ Borut Golob ponovno zadaja udarec, vreden slovesa, ki si ga je pridobil s prvencem: v slogu je moč, bi lahko rekli, še posebej, če te pripravi do krohota. Pri čemer gre vseskozi za smrtno resne reči.
Glavni junak, notorični brezposelnež, mrtvohladno secira – še preden obglavi! – prav vse, kar se znajde na njegovi poti: svojo drago, ki je, nezanemarljivo, humanitarna delavka; njenega sodelavca in njene starše; najboljšega družinskega prijatelja, ki je tudi intimni prijatelj, a le z drugo polovico družine (glavni junak je notorični brezposelnež, a nikakor notorični peder); diplomatsko plodne Habsburžane; bivšega sošolca, nekdanjega arestanta in zdaj uspešnega biokmeta; zavod za nezaposlovanje, new age, dnevno politiko, celo knjigo, ki ima, sumljivo, nekaj s smrekami in lesom nasploh, pa še kaj.

več »

SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ »

Domačijska povest z motorno žago in srečnim koncem

Borut Golob »

Teden dni je dovolj časa. Daljše opisovanje slovenske patološkosti je prenevarno. Domačijska povest z motorno žago zagotovo ne nadaljuje tradicije slovenskega samomorilskega pripovedništva. SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ je groteska, v kateri se avtor izdatno zajebava, vendar to počne smrtno resno.

več »