Avtor

Temple Grandin

ameriška znanstvenica, 1947

Temple Grandin, doktorica zoologije in profesorica na državni univerzi v Koloradu, je ena najbolj uveljavljenih in znanih oseb z avtizmom na svetu. Svoje življenje in delo je posvetila živalim in je vseskozi na čelu zagovornikov sprememb v dobro kakovostnemu življenju in humani smrti farmskih živali. Je avtorica več knjig o živalih – zadnja je Živali nas človečijo (Animals Make Us Human, 2009) – v katerih nam ponuja osupljiv uvid v vedenje živali, in sicer na osnovi neponovljivega spleta avtističnega dojemanja in znanosti. Veliko svojega časa posveča tudi predavanjem – tako na področju zoologije kot avtizma; več knjig je napisala tudi o avtizmu.
Knjigi Živali nas človečijo in Govorica živali (Animals in Translation) je napisala v sodelovanju z dr. Catherine Johnson, ki se ukvarja s področjem nevropsihiatrije in možganov, sedem let pa je delala kot skrbnica Nacionalne zveze za raziskave na področju avtizma.
Temple Grandin je ameriška revija Time 100 leta 2010 postavila med najvplivnejše osebnosti na svetu, televizijska družba HBO Films pa je leta 2010 o njej posnela igrani film Temple Grandin.

Spletna stran Temple Grandin o avtizmu: >>>

Spletna stran Temple Grandin o živalih: >>>

Knjige

na vrh strani

Živali nas človečijo »

Kako živalim zagotoviti vredno življenje

Temple Grandin »

Temple Grandin, priznana znanstvenica na področju zoologije in zagovornica ljudi z avtizmom, je na skrivnosten način vedno znala pokukati v miselno življenje živali. »Zaradi avtizma sem imela težave v šoli in družbi, zato pa sem toliko lažje razumela živali,« pravi sama. Pri pisanju knjige Govorica živali (Animals in Translation, 2005), ki je postala uspešnica, je uporabila to svojo sposobnost in enkrat za vselej spremenila naše dojemanje živali. S knjigo Živali nas človečijo pa bo spremenila naše ravnanje z njimi in naše vedenje o tem, česa si živali želijo in kaj potrebujejo.

več »