Avtor

Linden MacIntyre

kanadski pisatelj, 1943

Linden MacIntyre je znan, ugleden in večkrat nagrajen raziskovalni novinar, ki se je pisanja leposlovja lotil dokaj pozno, vendar že z drugim romanom Škofova desna roka (The Bishop's Man) posegel po enem najvišjih kanadskih literarnih priznanj – nagradi Doris Giller 2009.
Rojen je bil leta 1943 v St. Lawrenceu v Novi Fundlandiji, odraščal pa je v Port Hastingsu v Novi Škotski. Po končanem študiju v Halifaxu je delal kot novinar in dopisnik pri več časnikih, od leta 1976 pa sodeluje predvsem s CBC (Canadian Broadcasting Corporation – radio in televizija): kot raziskovalni novinar, reporter, voditelj, avtor reportaž in dokumentarcev z vsega sveta, producent … Od leta 1980 živi v Torontu.
V pisanju leposlovja se je prvič preizkusil leta 1999. Roman The Long Stretch (to je krajevno ime) je pravi predhodnik Škofove desne roke, saj v njem nastopa kar nekaj njenih protagonistov, le da v precej mlajših letih. Njegovi najbolj znani neleposlovni knjigi pa sta dokumentarno delo Who Killed Ty Conn (Kdo je ubil Tya Conna, 2001, napisano v sodelovanju z novinarsko kolegico Thereso Burke – zgodba o pobeglem bančnem roparju, temelječa na njunem skupnem raziskovanju) in večkrat nagrajeni spomini iz otroštva z naslovom Causeway: A Passage from Innocence (Nasip: prehod iz nedolžnosti, 2006).

Knjige

na vrh strani

Škofova desna roka »

Linden MacIntyre »

Roman obravnava občutljivo in zelo aktualno temo: pedofilijo med katoliškimi duhovniki. Njegovi protagonisti niso žrtve in prestopniki, ampak predvsem duhovnik, ki je nekakšna škofova desna roka z nalogo brisati sledi za zločini in disciplinirati krivce. Kar navadno pomeni premestitev v kako odročno, od Boga pozabljeno faro ... Oče Duncan ve vse o skušnjavah in sprevrženih izgovorih grešnih sobratov, vendar se pod vplivom spoštovanega in občudovanega škofa dolgo ne vpraša po dejanskih posledicah svojih »ukrepov«: za brezvestneže je premestitev morda res kazen in Cerkev se je izognila škandalu, umazano početje pa se v novem, odmaknjenem kraju nadaljuje še bolj nemoteno in nove žrtve so v svoji osami še bolj nemočne.

več »