E-novice

Avtor

Uta Ranke-Heinemann

nemška teologinja, 1927

Uta Ranke-Heinemann je najstarejša hči tretjega predsednika ZRN Gustava Heinemanna. Na Grajski gimnaziji v Essnu je bila Uta edina dijakinja. Opravila je maturo »z odliko«, kar je bilo takrat nekaj posebnega in se je tam zgodilo prvič po 30 letih. V akademskem letu 1953/54 je bila v Münchnu študijska kolegica Josepha Ratzingerja, sedanjega papeža Benedikta XVI. Leta 1954 je promovirala iz katoliške teologije in se leta 1969 habilitirala kot prva ženska na tem področju, leto zatem pa postala prva profesorica za katoliško teologijo na svetu. Dovoljenje za poučevanje predmeta Nova zaveza in stara cerkvena zgodovina so ji leta 1987 odvzeli, ker je »vztrajno dvomila« o Marijinem deviškem rojstvu – Marija ne more biti hkrati devica in mati. Konec leta 1987 je postala nosilka neodvisnega oddelka za zgodovino religije na Univerzi v Essnu.
Napisala je več odmevnih študij, najbolj znano delo je Evnuhi za nebeško kraljestvo. Katoliška cerkev in spolnost (Eunuchen für das Himmelreich. Katholische Kirche und Sexualität), ki je bilo prvič objavljeno leta 1988, pozneje pa dvakrat razširjeno in aktualizirano (2003 in 2012).

_______

Intervju:

Borut Mekina: Dr. Uta Ranke-Heinemann: »Ali za Vatikan sploh še obstaja kakšna odrešitev?«, Mladina, 7. 9. 2012 (št. 36)

Knjige

na vrh strani

Evnuhi za nebeško kraljestvo »

Katoliška cerkev in spolnost od Jezusa do Benedikta XVI.

Uta Ranke-Heinemann »

Avtorica v knjigi raziskuje odnos Katoliške cerkve do spolnosti in do žensk ter postavlja pod žaromet velike tabuje katolicizma – homoseksualnost, pedofilijo, kontracepcijo, celibat, zunajzakonsko partnersko zvezo, samozadovoljevanje in splav – ki jih Katoliška cerkev bodisi ovija v tančice molka ali pa do njih zavzema skrajno obsojajoča stališča. S pomočjo izčrpnega zgodovinskega gradiva podaja – s humorjem in ironijo – pregled razvoja katoliške spolne morale, od antike, v kateri izvirajo njene nekrščanske korenine, vse do Benedikta XVI. Knjigi, ki je prvič izšla že leta 1988 (v slovenščini leta 1992) in do danes doživela več ponatisov in dopolnitev, je Uta Ranke-Heinemann leta 2012 dodala novo poglavje, »Moje veliko razočaranje«, ki ga je posvetila papežu Benediktu XVI., svojemu nekdanjemu študijskemu kolegu na teologiji.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.