Avtor

J. Craig Venter

J. Craig Venter

ameriški znanstvenik, 1946

J. Craig Venter je eden vodilnih znanstvenikov 21. stoletja na področju genomike.
Raziskovalno pot je začel na Univerzi v Buffalu ter Inštitutu za raziskave raka Roswella Parka in nadaljeval leta 1984 na Inštitutih za zdravje, kjer je razvil metodo EST za določanje zaporedja genov. Leta 1992 je ustanovil zasebni Inštitut za genomske raziskave – TIGR. Skupaj s skupino raziskovalcev so z novo metodo hitrega določanja zaporedja kot prvi razbrali celoten genom kakega organizma. Po tem postopku so določili zaporedje že stotinam organizmov. Leta 1998 je ustanovil družbo Celera Genomics, kjer je s še izboljšano tehnologijo določal zaporedje človeškega genoma in ga februarja 2001 objavil v reviji Science.
Odtlej išče izzive na novih področjih genomike, za kar je osnoval neprofitni Venterjev inštitut. S skupinami raziskovalcev, ki jih vodi, mu je uspelo utreti številne nove poti v genomskih raziskavah. Objavljenih ima prek 200 znanstvenih prispevkov in je med najbolj citiranimi raziskovalci.
Svoj priljubljeni šport (jadranje) je uspešno združil z raziskovalnem delom, saj s svojo skupino na jadrnici Sorcerer II zajema vzorce oceanskih mikroorganizmov, jim določa zaporedja genomov in z izsledki postavlja na glavo mnoga dognanja biologije.

Knjige

na vrh strani

Genom mojega življenja »

J. Craig Venter »

Genom mojega življenja je avtobiografska pripoved dr. J. Craiga Venterja, kalifornijskega jadralca, ki ga je služba bolničarja v Vietnamu tako prekalila, da se je s trmasto vztrajnostjo prelevil v pionirja genomike. V knjigi je najnovejša dognanja genetike uporabil kar na samem sebi, ko je avtobiografsko pripoved prepletel s kratkimi razlagami delov svojega genoma, ki ga je leta 2007 tudi objavil.

več »