E-novice

Knjige

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Scrapbook »

Nadine Bismuth »

Annie Brière je študentka kreativnega pisanja. Pisanje ji gre tako dobro, da njen mentor pošlje roman na založbo Duffroy. To ji spremeni življenje. Poleg prve objave na založbi najde tudi ljubezen. Zaljubi se v lektorja, ta pa je, kot izve pozneje, poročen in ima otroka. V nezvestobo in laži, ki jih je doslej lahko opazovala pri bližnjih, je zdaj vpletena sama. Njeni načrti zastanejo, pisanje drugega romana in podiplomski študij jo že nekaj časa čakata in kljub silnosti ljubezni se pojavi vprašanje, kako dolgo se bo lahko takšno življenje nadaljevalo.

več »

Naučiti se moliti v dobi tehnike »

Gonçalo M. Tavares »

Naučiti se moliti v dobi tehnike (Aprender a rezar na Era da Técnica, 2007) je četrta knjiga v tetralogiji, imenovani Kraljestvo ali Črne knjige – že poimenovanje samo naznanja, da gre za agresivne knjige. Roman je zgodba o Lenzu Buchmannu, zdravniku, ki se nekega dne odloči zamenjati medicino za politiko. V knjigi prevladujejo moč, bolezen in smrt, povezane z glavnim junakom in njegovo družino.

več »

Small World »

Martin Suter »

Small World je kriminalna zgodba in pretresljiva pripoved o Konradu Langu, moškem sredi šestdesetih let, ki zboli za alzheimerjevo boleznijo. Sprva gre za malenkosti: na poti iz nakupovalnega središča izgubi orientacijo, listnico pospravi v hladilnik, zajemalko pa vtakne v omaro za perilo. Kmalu zatem pozabi ime ženske, s katero se namerava poročiti.

več »

Emmina sreča »

Claudia Schreiber »

Emma živi na svoji kmetiji, kot bi življenje obstalo. Tako kot njeni starši in stari starši pred njo vzreja prašiče in sama poskrbi za vse – za hranjenje živali in njihov zakol. Živali so njena edina družina, zato jim omogoča kar se da lepo življenje in milo smrt.

več »

Semenj »

Daniel Poliquin »

Semenj (2006), ki je bil po izidu angleškega prevoda (2007) v najožjem izboru za prestižno Gillerjevo nagrado, je res pravi semenj nenavadnih usod in dogodkov, zgodovine in domišljije, tragike in humorja, groteske in čistega veselja do pisanja. Michael Redhill, ugleden kanadski besedni umetnik in kritik, ga je opisal kot mojstrovino, ki se zlahka postavi ob bok najboljšim romanom Günterja Grassa: »mračno zabavna zgodba, tako ganljiva, da boli«, pozornega in občutljivega bralca nagradi z razkošno fresko življenja v Kanadi, deželi priseljencev, v razburkanem času od začetka dvajsetega stoletja do druge svetovne vojne.

več »

SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ »

Domačijska povest z motorno žago in srečnim koncem

Borut Golob »

Teden dni je dovolj časa. Daljše opisovanje slovenske patološkosti je prenevarno. Domačijska povest z motorno žago zagotovo ne nadaljuje tradicije slovenskega samomorilskega pripovedništva. SMREKA BUKEV LIPA KRIŽ je groteska, v kateri se avtor izdatno zajebava, vendar to počne smrtno resno.

več »

Votel kamen »

Željko Kozinc »

Votel kamen, po svojem temeljnem žanru ljubezenski roman, je dramatična zgodba zakoncev v zgodnjih srednjih letih, arhitekta in umetnostne zgodovinarke, ki pristaneta v novinarstvu. Njemu razpuščeni etični principi v delu slovenskega tiska omogočijo, da objavi psihiatrične izvide vidnega politika.

več »

Soba v hotelu Finbar »

Dermot Bolger (urednik)

Leta 1996 sta Bono in The Edge, člana legendarne rock skupine U2, v bohemski četrti Temple Bar kupila in obnovila star hotel Clarence. Ob reki Liffey je tako zrasel prvi dublinski hotel s petimi zvezdicami. Pisatelj in urednik Dermot Bolger je ob tem dobil zamisel za Hotel Finbar (1997), za knjigo »skupinskega avtorja« o eni noči v nekdaj prestižnem, a zdaj propadajočem hotelu Finbar.

več »

Narobe cirkus »

Milena Magnani »

Narobe cirkus je poetična in ganljiva zgodba, ki se začne s koncem in nadaljuje s spomini. Njeno prizorišče je zapuščeno polje na robu mesta, kjer so si ob propadlih tovarnah bivališče našli Romi in kamor se zateče tudi Branko Hrabal. Skupnost ima svoja pravila in svojega gospodarja, ta pa Madžara ne sprejme z odprtimi rokami.

več »

Drevo brez imena »

Drago Jančar »

Drevo brez imena je pripoved o možu, ki ga posrka preteklost. Arhivar Janez Lipnik nekega dne naleti na spomine serijskega ljubimca, čigar mednarodna donjuanska kariera se je začela med drugo svetovno vojno v Sloveniji. Lipnikovo sicer razumljivo zanimanje se kmalu razraste čez običajne meje. Zaradi erotičnih memoarov začne iskati: najprej po arhivu, nato po svojem spominu. Najde strašne stvari in pusti se zmesti.
Lipnik bere o vojnih strahotah in erotičnih dogodivščinah. Ker je zgodovinar, zapolnjuje vrzeli v arhivskem gradivu; ker je moški z domišljijo, nadgrajuje erotične prizore; ker je informiran, zna potegniti vzporednico med drugo svetovno vojno in vojno na Hrvaškem pol stoletja pozneje.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.