E-novice

Knjige

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Leviatan »

Boris Akunin »

Zgodba se odvija na krovu nadstandardne križarke Leviatan, ki plove v Indijo. Ladja je tako imenitna, da je mogoče potovati bodisi v prvem ali drugem razredu – tretjega ni. V enem izmed salonov-jedilnic za najpremožnejše potnike je zbrana pisana druščina.

več »

Sežigalec trupel »

Ladislav Fuks »

Dogajalni okvir romana je postavljen v Prago tik pred drugo svetovno vojno – za češko zgodovino prelomni leti 1938 in 1939. Gospod Kopfrkingl, uslužbenec v krematoriju, je na začetku romana zgleden, moralno neoporečen državljan. Je vzoren mož in oče, abstinent, ne kadi in nima rad le ljudi, temveč tudi živali.

več »

Najljubša igra »

Leonard Cohen »

Ljubiteljem glasbe in poezije Leonarda Cohena v romanu Najljubša igra (1963) ne bo težko prepoznati verzov iz pesniške zbirke The Spice-box of Earth (»Škatla z začimbami Zemlje«, 1961), ki jih je položil pod pero Lawrencea Breavmana. Z Breavmanom, glavnim protagonistom romana, pa si Cohen poleg pesmi deli še marsikaj: judovsko poreklo, očetovo smrt, nevrotično mater, Westmount, Montreal in reko St. Lawrence, deško in pozneje moško prijateljstvo, prve ljubezni, ženske …

več »

Mladost »

Prizori iz podeželskega življenja II

J. M. Coetzee »

Ko dokonča študij in privarčuje za pot, se Južnoafričan John končno odpravi v svet – in svet je vse: svoboda, umetniška kariera, strast. Pristane v obljubljenem Londonu, poišče si službo in življenje se začne. A vse drugače, kot si je predstavljal. Svoboda kmalu dobi priokus prazne rutine računalniškega programerja, umetniški navdih je le še pobožna želja, priložnostni skoki v posteljo pa ne premorejo niti topline, kaj šele strasti.

več »

Mesto tatov »

David Benioff »

Leningrad pozimi 41/42. Mesto je oblegano že več mesecev, vklenjeno v mraz in neizprosno lakoto, povsod ruševine, trupla. Sedemnajstletnega židovskega fanta Leva Beniova – njegov oče pesnik je bil že pred leti izginil kot žrtev sovjetske čistke, mati in sestra pa sta se pred Nemci umaknili na podeželje – trenutek deške neugnanosti in radovednosti pripelje v ječo, kjer spozna Koljo, karizmatičnega mladega vojaka Rdeče armade, ki je obtožen dezerterstva.

več »

Knjiga milosti »

Leonard Cohen »

Cohen je Knjigo milosti, za mnoge poznavalce eno svojih najboljših del, izdal leta 1984, ko je dopolnil petdeset let. Sestavlja jo petdeset besedil – pesmi v prozi – v dveh skoraj enakih delih. Pesmi so napisane kot psalmi ali molitve – z njimi želi izpovedati svojo duhovno in moralno prenovo, izraziti šibkost, žalost in krivdo, ko se sooča s tem, kar se sprva zdi podobno nedoumljivemu vesolju.

več »

Klovn Šalimar »

Salman Rushdie »

Življenje Maxa Ophulsa se konča z umorom – ubijalec je njegov šofer, musliman Noman Šer Noman. Sprva se zdi, da je motiv politične narave, saj je bil Max indijski veleposlanik in vodja ameriške protiteroristične organizacije, a se pozneje izkaže, da je vzrok povsem drugačen …
Deveti roman Salmana Rushdieja je zgodba o Maxu Ophulsu, njegovem morilcu in njegovi hčerki – pa tudi o ženski, ki je povezovalni člen med njimi. Vendar je v Klovnu Šalimarju glavna zgodba le del zgodbe – to je roman o ničemer in hkrati o vsem, kjer dogodki prihajajo od nikoder in od vsepovsod; nič ni stalno, nič ni za zmeraj, vse je spremenljivo in hkrati med seboj povezano.

več »

Kar mi leži na duši »

Marcela Serrano »

Kar mi leži na duši je zgodba o deželi in zgodba o ženski. Dežela je Chiapas, najjužneje ležeča zvezna država v Mehiki, ženska je Camila, Čilenka ranjene duše, ki se poda v Mehiko iskat pot iz svoje bolečine. Skozi njeno dojemanje in njeno osebno zgodbo je predstavljen družbenopolitični položaj Chiapasa in posredno vse Latinske Amerike.

več »

Evangelij po Satanu »

Patrick Graham

Leto 2006, Hattiesburg, država Maine v ZDA. Rachel, pomočnica okrožnega šerifa, raziskuje izginotje štirih mladih natakaric. Potem izgine tudi ona. Agentka FBI Marie Parks, specializirana za lov na »križarske morilce«, se odpravi po Rachelini sledi. Njeno zmaličeno truplo in trupla štirih izginulih natakaric najde v kripti porušene stare cerkve, pribita na križe. Morilec je bil menih, ki je nosil Satanova znamenja.

več »

Deška leta »

Prizori iz podeželskega življenja

J. M. Coetzee »

Mali John odrašča in se vse bolj zaveda, da je drugačen od drugih, kaj drugačen – on je nenormalen. In sramotno nenormalna je tudi njegova družina: oče ga ne pretepa, mati vozi kolo, vsak dan nosijo čevlje in nihče ne hodi v cerkev. Življenje naplavlja vse več spoznanj, nerešenih vprašanj in dilem in celo tisto vsakdanje se kaže v novi luči.
Bralec svet motri skozi oči fanta, ki išče svoje mesto v družini in družbi in se sooča s problemi identitete.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.